kniha » Moře rzi
chce si přečíst 2 | má v knihovně 10
hodnotilo: 9
74%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Moře rzi

C. Robert Cargill

Moře rzi

Kategorie: sci-fi

originální název: Sea of rust
originál vyšel: 2017

vydání: Fobos (web) 2019


Komentáře:
dva mraky  | ****1/2 18.03.2020 10:22

Mix žánrů, dobrodružný román, roadmovie, postapo, western… A navíc se nebojí zafilosofovat. Jako SF je to vlastně velmi tradiční. Roboti vyhubili veškeré lidstvo a následně robotické supermysli zahájily tažení proti těm samostatným robotům v zájmu násilného sjednocení. Roboti nejsou pojati nijak originálně, nic co by tu nebylo už od sedmdesátek. Jsou velmi podobní lidem a mají nouzi o náhradní díly, protože supermysli z nich ze všech udělaly psance. Takže takový robotický Mad Max plný městeček v pustinách a svérázných existencí. Na hlavní dějovou linku o robotce, která má brzo zemřít kvůli šílenství způsobeném poruchou, navazuje spousta flashbacků a úvah a přitom se daří udržet tempo a celý děj namířit k velké závěrečné přestřelce a naději, že by celý ten zajímavý postapokalyptický svět nemusela pohltit jedna velká nudná a bezohledná supermysl. Postapo atmosféra prodchnutá vzpomínkami hlavní hrdinky na smrt posledního člověka a na její působení v protilidské jednotce na mě udělala dojem

trudoš  | ***1/2 13.07.2020 08:53

„Jediná pravda, kterou musíte v souvislosti se smrtí strojů znát, je, že čím rychleji se blíží jejich konec, tím víc se chovají jako lidé. A lidem se nikdy věřit nedalo.“
Americký scénárista a spisovatel C. Robert Cargill rozvíjí ve svém románu některá témata naťuknutá Isaacem Asimovovem v povídkové sbírce Já, robot. A zatímco se kyberpunkoví vizionáři předhánějí v co nejabstraktnějším pojetí techniky, Moře rzi sympaticky uvízlo v osmdesátých letech. Zdejší roboti jen matně připomínající proporcemi člověka, to už mají blíže spíš k mikrovlnce. Čtenář se tak snadno ztotožní s postavami, které byť nejsou lidské, mají ve svém soustrojí více poruchových míst, nežli klient pečovatelského domu. Tomuhle zkrátka nejde odolat.
Problém je, že idea románu by bohatě vystačila na novelu a ani dobrodružný road trip poskatastrofickým světem, v němž rezavějící plechovky bojují o součástky i nezávislost, na tom nic nezmění. Neříkám, že to není okouzlující, jenže v jádru také bohužel strašně jednoduché.

Methat  | **** 29.09.2020 19:36

Post-apo bez ľudí a čistokrvné robotie survival sci-fi. Moře rzi je veľmi krátka a priamočiara knížka s filozofickým podtextom o „ľudských“ robotoch. Ja som im tie emócie nežral a ani ich takzvanú „záchranu“ od jednej supermysle a k hlavným hrdinom príbehu som bol skôr chladný.

Kniha sa celkom dobre čítala, len mi prišlo, že tento jeden krátky príbeh by sa skôr hodil vo forme poviedky než celého románu.



WebArchiv - archiv českého webu