kniha » Pád Gondolinu
chce si přečíst 1 | má v knihovně 26
hodnotilo: 11
85%
Pád Gondolinu

J. R. R. Tolkien

Pád Gondolinu

kniha patří do světa: Středozem

Kategorie: fantasy

originální název: The Fall of Gondolin
originál vyšel: 2018

vydání: Argo (web) 2019

odkazy: 1x [ukázka]


Komentáře:
louza  | ****1/2 28.10.2019 17:06

Pád Gondolinu je po Húrinových dětech a Berenovi a Lúthien (kterou ale Argo jaksi opomnělo vydat i když se na ně tato kniha místy odkazuje) třetí ze série velkých příběhů Silmarillionu, které v původním vydání doslova žadonily o podrobněji rozepsané zpracování. Na rozdíl od Húrinových dětí rozsahem přece jen zabírající více místa už v původním mytologickém zpracování, jejichž rozvedení do knihy vydalo sice na tenčí, ale téměř ucelený příběh a na rozdíl od mega epického Berena, který, kdyby mu profesor věnoval více času, by v pohodě smáznul Pána prstenů z literárního povrchu, je pověst o pádu Gondolinu přece jen nejmenší ze jmenovaných příběhů. Proto je i tato kniha povahou dost jiná než její předchůdci a spíš než na ucelené rozšíření děje pověsti (které nikdy nevzniklo) je zde kladený důraz na různé verzování a postupný vývoj příběhu v čase. Kromě velmi rané verze pádu Gondolinu pravděpodobně z roku 1917, jenž je mnohem podrobnější a akčnější než Silmarillionská verze, tu nalezneme naopak nejpozdější verzi pověsti o Thuorově příchodu do Gondolinu hodně podobnou té z Nedokončených příběhů. Vše ostatní jsou „jen“ nedokončené fragmenty téhož podpořené mohutnými komentáři, úvahami na téma „jak to otec myslel“ a třeba i dobovými dopisy.

Kniha absolutně není vhodná pro čtenáře, kteří viděli jen filmy. Čtenáři pouhého Hobita a Pána prstenů, byť včetně dodatků nechť též okamžitě zapomenou. Kniha bude dávat matný smysl až po přečtení Silmarillionu, ale skutečně nejvíc si ji užijí ti, co Silmarillion ne četli, ale UMÍ. Pokud z hlavy vyjmenujete nejmocnější z Valar, víte kde končí první a druhý věk, znáte nejzásadnější události každého věku i jejich protagonisty a perfektně se orientujete v jejich rodokmenech, teprve pak si Pád Gondolinu užijete plnými doušky. Tohle totiž není kniha o Pádu Gondolinu, ale o vzniku Pádu Gondolinu a potažmo celého Silmarillionu dávající odpověď na otázku proč tento pár set stránkový epos tak dokonale funguje. Jasně ukazuje kolik toho pan profesor promyslel napsal a následně zahodil na to, aby mohla vzniknout jediná věta z tohoto jeho celoživotního mistrovského díla, jehož genialita je touto knihou podtržena. Nemůžu se dočkat až se moderní autoři jako G.R.R Martin a Erikson proškrtají svých deset tisíc stránek eposů na tři sta stran při celkovém zachování obsahu a logiky příběhu tak jako on. Než se tak stane, bude Tolkien vládnout a kázat všem.

Gaarq  | ***** 24.11.2019 11:03

pád gondolinu je dalším úžasným počinem christophera tolkiena, díky kterému se nám do rukou dostává nejen zásadní příběh tuora, otce eärendilova, ale i skvělá tolkienistická studie. „běžní“ čtenáři pána prstenů a hobita asi budou zklamáni, dílo je v zásadě polotovar, ale silmarillionští nadšenci uvítají uvedení do vývoje příběhu a jeho zasazení do historie ardy. christopher velmi poctivě nashromáždil významné verze textů a dodal k nim důležitou omáčku postupu jejich vzniku a ustálení. také je umístil do širšího kontextu, takže vystává plastičtější obraz konce prvního věku, ke kterému významnou předehru tvoří právě pád gondolinu a zrození eärendila, toho, jenž povede k pádu nepřítele.

jak jsem už psal u húrinových dětí, tuor je oproti temnému túrinovi tou světlou stránkou nastupujících dějin lidí, kteří se stanou obyvateli světa a budou rozhodovat o jeho osudu. významnou roli ale hrají oba, bez tmy nelze o světle hovořit. znovu se oddávám světu ardy a obdivuju odhodlání a tvůrčí sílu JRRT.



WebArchiv - archiv českého webu