kniha » Kdybych byl králem
má v knihovně 3
hodnotilo: 1
60%
Kdybych byl králem

Robert Emil Kraft

Kdybych byl králem

Kategorie: sci-fi

originální název: König König
originál vyšel: 1910

vydání: Návrat (web) 1999


Informace / Anotace ke knize: Kdybych byl králem

Kniha byla vydána v rámci cyklu Oči sfingy II v letech 1909 – 1910.

Otto Král žije z malé penze a píše spis o tom, co by udělal, kdyby se stal králem. Navštíví ho konzul USA a sdělí mu, že zdědil majetek, z něhož je roční příjem 10 milionů dolarů.
Král najme zaměstnance, pouze muže, zakoupí velký parník, pojmenuje ho Utopia, prohlásí ho za své království a vyjede na moře neznámo kam.
Loď se skupinou anglických aristokratů narazí na útes u Azovských ostrovů, loď se jim potopí. Zachrání se na Utopii. Aristokraté po probuzení uvidí v okénkách čínskou řeku Jang-c'-ťiang. Je jim vysvětleno, že loď umí létat a nabídnut letecký přesun dle přání. Podle přání aristokratů se loď přesune ke Grónsku, vidí v okénkách severní záři, Eskymáky.
Nakonec jim posádka lodi vysvětlí, že za vším byla jen iluze zprostředkovaná zakoupeným vynálezem Hanse Kramera, umožňující nahrávání okolní krajiny a zvuků přímo do skla okénka kajuty. A opačně vynález umožňuje nahrané obrázky a zvuk přehrávat do skel oken, přičemž je možné do přehrávání režijně zasahovat, přidávat starší záběry či filmy s herci. Iluze byla doplněna různými kulisami, diorámy (viz Wikipedie), místnostmi a auty zavěšenými na lanech, a různými filmovými triky.
Aristokratům se předvedou další iluze, let ve vzducholodi, potopení v podmořském kesonu, mořské panny pijící kávu v hloubce 10 km. Iluze příjezdu do přístavu byla doplňována i stříkající vodou.
Aristokraté jsou vysazeni na ostrově, Utopie odplouvá a v bouři zmizí.

 



WebArchiv - archiv českého webu