kniha » Jidáš zbavený pout I: Pronásledování
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 24
hodnotilo: 21
80%
Jidáš zbavený pout I: Pronásledování

Peter F. Hamilton

Jidáš zbavený pout I: Pronásledování

série: Sága Společenství
díl v sérii: 2

Kategorie: sci-fi

originální název: Judas unchained
originál vyšel: 2005

vydání: Planeta9 (web) 2019

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
biafra  | ****1/2 24.12.2019 20:42

Zatímco v prvním díle Hamilton někdy až trochu zdlouhavě seznamoval čtenáře s postavami a zápletkami, ve druhém díle se vše spojuje a prolíná: události zapadají do sebe, postavy se potkávají a střetávají, spojují a rozcházejí ve strhujícím tempu. Překlad Kotrleho je výborný. Jedinou vadou na knize je to, že na poslední svazek si člověk musí počkat.

trudoš  | **** 07.02.2020 14:13

„Nejsme tady proto, abychom obdivovali jejich psychologii, ale proto, abychom jim nakopali prdel.“
Peter F. Hamilton finalizuje Ságu Společenství, přičemž konflikt dvou rozdílných civilizací rozšiřuje o konspiraci, táhnoucí se napříč galaxií. Do karet mu přitom hraje množství svérázných postav, které z různých konců odhalují prapodivnou mozaiku falše a lží. A ačkoliv není úplně snadné uhlídat si přehled v jednotlivých dějových liniích, nedá se tomu upřít fantastická důslednost, kde i ta nejposlednější figura má své místo – přestože její cesta je častokrát velice klikatá a konec nepředvídatelný. To má bohužel stinnou stránku ve formě megalomanského rozsahu, jenž přitom ne zcela naplňuje čtenářova očekávání ohledně vesmírné invaze a všech záhad kolem ní. Ono u předposledního svazku série by jeden čekal alespoň nějaké dílčí úspěchy, ne že hrdinové budou stále tam, kde byli na konci první knihy. Nezbývá než doufat, že Poslední hlídka všechna předestřená tajemství konečně uspokojivě zodpoví.

dva mraky  | **** 03.03.2022 09:42

Boj s cizí rasou Dokonalých pokračuje pozměněnými prostředky, linie se více propletaji a vliv druheho antagonisty tajuplneho Hvězdoplavce začíná být otevřený. Přesto je to trochu nastavovana kaše, jakoby exhibice toho, jak dokonale autor všechny ty složité tahy a protitahy vyfrezoval, dej se ve skutečnosti posouvá malinko ztuha. Román si udržuje kvalitu, ale taky své problémy.



WebArchiv - archiv českého webu