kniha » Proud času
v Top10 2 | chce si přečíst 4 | má v knihovně 27
hodnotilo: 35
78%
Proud času Více vydání = více obálek.

Michael Crichton

Proud času

Kniha vyšla i pod názvem:
Hranica času
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi - cestování časem - podle filmu/zfilmováno

originální název: Timeline
originál vyšel: 1999

vydání: Ikar (SK) (web) 2000; Baronet (web), Knižní klub (web) 2000; Baronet (web) 2004

odkazy: 1x [film], 1x [recenze]


Komentáře:
Duirin  | ***1/2 06.06.2010 18:35

Od Crichtona jsem už přečetl většinu jeho knih a už jsem tu kdysi psal, že je to můj oblíbený autor. Styl jeho psaní mi vyhovuje, jeho knihy mám přečtené za chvíli. To platilo i pro Proud času, ale tím asi se superlativy k tomuto dílu skončím.
Možná mi problematika cestování časem tolik nesedla – přijde mi až příliš nereálná – možná mě znechutily důvody, proč se všechno zamotalo a několik studentů se svým profesorem muselo cestovat do 14. století. Každopádně knihu jsem v pohodě přečetl a na konci jsem prohlásil, že mě nijak extra nezaujala, nic zajímavého mi nepřinesla, což se mi u Crichtona zatím nestalo. Takže i zde toho nemám moc co říct :)

lenivec  | * 19.08.2010 13:06

V čom je Crichton najlepší? Málo postáv na kratšom časovom úseku s problémom na vyriešenie. Bohužiaľ aj v Timeline je táto podmienka splnená, ale zriedená cestovaním v čase a historickými nezaujímavosťami. Knihy alebo poviedky o cestovaní v čase sú vo veľkom množstve vo väčšej kvalite. Nie je dôvod prečo neskúsiť niektorú z nich namiesto Timeline.

Phoenix  | **** 14.09.2011 16:57

Tato kniha nepatří k těm lepším, ale rozhodně není špatná. Crichton si opět vybral jeden jev z teoretické fyziky (kvantovou mechaniku) a zaobalil ho do rozsáhlého příběhu. Tentokrát možná až příliš rozsáhlého, protože zpočátku, kdy se kniha věnuje technické stránce celého problému, děj odsýpá a nevyhnutelně směřuje k hlavnímu tématu, cestě do minulosti. Tam se tempo děje pomalu začne ztrácet, až ke konci příběhu působí jako uměle prodlužované. Hlavní hrdinové stále ne a ne se vyhrabat z problémů a ve chvíli, kdy už to vypadá nadějně, zase něco nevyjde. Filmové zpracování také není nic extra, ale za to bych vinila především scenáristy, kteří si z knihy vycucli jen hlavní myšlenku, hlavní postavy okopírovali a přizpůsobili je americkým standardům, což se dá málokdy považovat za plus. Na technické detaily se vykašlali úplně, takže z předlohy zbyl pouze výlet do středověku, který nedopadl zrovna nejlépe.



WebArchiv - archiv českého webu