kniha » Hemživý chaos a jiné příběhy
v Top10 1 | chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 10
hodnotilo: 5
84%
Hemživý chaos a jiné příběhy

H. P. Lovecraft

Hemživý chaos a jiné příběhy

série: Revize a spolupráce H. P. Lovecrafta
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - horor - povídková sbírka

originální název: The Crawling Chaos and Others
originál vyšel: 2012

vydání: Argo (web) 2020

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
louza  | ***** 15.06.2020 17:51

Z drtivé části v češtině dosud nevydané portfolio autorských spoluprací, jichž se mistr tak či onak dotknul, lavíruje od mírného nadprůměru staré školy až po špičkové texty z nichž nejzásadnější jsou rozhodně ty s nápady Zealie Bishop mající kruciální význam pro celý Lovecraftův mytos. Povídky Yigova kletba a Pahorek, nejen že dosáhnou na kvalitu těch nejvíce TOP čistě autorských prací, ale v mnoha ohledech je i překonávají.

Příjemnou část sbírky tvoří i tandem s C.M.Eddym z něhož plynou velmi solidní povídkové kusy dobře zapadající do stříbrného Lovecraftovského fondu. Diskutabilní je spolupráce s de Casterem, který rozhodně nepíše špatně, ale Lovecraftův rukopis se k jeho pracem zkrátka moc nehodí. Dvě bonusové předlohy, které H.P přepracoval působí skoro lépe bez jeho zásahů.

Za očekáváním je pak ryze komerční spolupráce s Houdinim, kde se mistr moc nepředvedl a zcela unikátní pozici, přinášející komplexní pochopení H.P poměrů, pak zaujímá povídka S.H.Greene z níž čtenář opravdu zezelená. Editor uvádí, že H.P do povídky patrně nijak nepřispěl, ale pokud jí jenom četl a byl nucen redigovat více podobným majstrštyků, není žádný div, že je jeho životní dílo plné zmaru, beznaděje, šílenství a bezejmenné hrůzy. Hemživý chaos je sbírka povídek, kde je celek jednoznačně více, než součet všech částí. Což podtrhuje i skvělé editorská práce s velmi detailním komentářem ke všem textům.



WebArchiv - archiv českého webu