kniha » Prstenec
v Top10 4 | chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 9 | má v knihovně 69
hodnotilo: 66
82%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Prstenec Více vydání = více obálek.

Larry Niven

Prstenec

Kniha vyšla i pod názvem:
Prstencový svět
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Prstenec
díl v sérii: 1
kniha patří do světa: Známý vesmír

Kategorie: sci-fi

originální název: Ringworld
originál vyšel: 10/1970

vydání: Baronet (web) 2000; Laser (Euromedia Group) 2019

odkazy: 3x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
supeto  | ***1/2 06.11.2009 15:56

Dobrodruzny pribeh o ceste na nezname teleso vo vesmire, do istej miery pripominajuci Clarkovo Stretnutie s Ramou. Dej je priamociary, plynie rychlo. Napriek tomu, ze kniha je hlavne o Prstenci, neobsahuje dlhe popisne pasaze. S prostredim sa oboznamujeme postupne, medzi recou. Vyborne su rozvrhnute postavy, najma Luis Wu (200 rocny clovek, dobrodruh), Mluvici se zviraty (Kzin, stvrttonova selma – prislusnik rasy, ktora najprv bojuje a potom rozmysla), Nessus (Loutkar, sef vypravy, clen technicky vyspelej, ale mimoriadne zbabelej civilizacie). Namet knihy ma uzasny potencial, ktory ale podla mna zostava nevyuzity. Problemom je to, ze tak ako spolu s postavami putujeme po neznamom povrchu Prstenca a pred nami vyvstavaju rozne otazky, okamzite pozname odpovede. Postavy vedia prilis vela. Pribeh to zbavuje atmosfery tajomna, co je skoda.

Dilvermoon  | ***1/2 13.07.2013 19:45

Zase jedna kniha, kde se můj dojem neslučuje s dojmy těch, co rozhodovali před více než čtyřiceti lety o té záplavě cen, kterou obdržela. Nápad určitě dobrý, děj pestrý, možná až velmi. Kdyby se trochu zvolnilo a překvapivé objevy na prstenci by nešly tak rychle za sebou a nespěchalo by se tolik od jednoho k druhému, neškodilo by to. Představivost čtenáře je také napnutá jako struna, přece jen, prstenec je něco extra. Zkrátka dobrodružný příběh ze záhadného artefaktu, který mi připadal spíše jako jakási exkurze na seznámení. Nicméně jsem ji absolvoval rád, i když mi evidentně unikaly některé souvislosti ze Známého vesmíru, které nejsou vysvětleny. Nakonec se mi to líbilo, zvláště jakási „pointa“ v podobě objasnění, co je to vlastně ta obří hora, zvaná Pěst boží. Toto mi na závěr ještě o něco zlepšilo dojem z knihy.

A ještě citát: „Normální jsou ti, kterých je víc“.

Gibbonek  | **** 17.04.2021 11:31

Čtivá kniha prakticky bez hluchých míst, s primárně jednoduchou zápletkou. Objev prstence, cesta k němu, prozkoumání, komplikace a návrat. Přesto, možná právě proto, velmi potěšilo a hodnotím velmi dobře, Larry to holt uměl pekně podat.



WebArchiv - archiv českého webu