kniha » První planeta smrti
v Top10 2 | chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 164 | antikvariát
hodnotilo: 155
84%
První planeta smrti Více vydání = více obálek.

Harry Harrison

První planeta smrti

série: Planety smrti
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi

originální název: Deathworld
originál vyšel: 01/1960

vydání: AF 167 1991; Fantom Print (web) 2001; Laser-books (web) 2012

odkazy: 6x [recenze]


Komentáře:
Judson  | ***** 09.03.2006 21:17

Skvělá akční sci-fi kniha. Začíná trilogii (pentalogii) toho nejlepšího v tomto směru od Harrisna. Hlavní postava, Jason dinAlt, je profesionální hráč kostek a příjme od \„velvyslance\“ Kerka nabídku na největší hazardní hru, co kdy hrál. S dostatečným vkladem má v kasínu pro Kerka vyhrát co nejvíce peněz. To se podaří a Jason dychtiv dobrodružství se vydává s Kerkem na jeho podivnou,údajně smrtící planetu. Už jen přitažlivost 2G ho sráží k zemi, nemluvě o smrtících živočišných a rostlinných formách života. Jason se pouští do boje s tím vším, ale i osadníky a jejich předsudky. Jen ten kdo umí tasit zatraceně rychle přežije, o trochu déle než si i jeho najde smrt v ještě horší podobě, než si vůbec umí představit. Podle mého názoru jsou Planety smrti klasikou sci-fi a nikdo by si je neměl nechat ujít.

cvok  | ***** 24.03.2006 19:25

Co dodat Judson to napsal tak výstižně že sním musím zcela souhlasit planety smrti jsou klasikou a nikdo by si je neměl nechat ujít podotýkám ale pouze jedna dvě a tří zbytek čtyři A čtyři B pět A a pět B bych k planetám neřadil ty pouze těží z úspěchu trilogie.

BlackDawn  | ****1/2 12.07.2009 20:21

To hlavní bylo již napsáno Judsonem. Jen bych dodal, že knížečku lze přečíst za jeden den (a i mne to potkalo) a rozhodně se nebudete nudit. Spojení boje o přežití a telepatické vyvrcholení ve stylu klasických dobrodružných románů, navíc bez zbytečného natahování děje. Velmi mile mne Harry překvapil. Pokud si chcete odpočinout od složitějších příběhů s desítkami postav a dobře se bavit – račte přijmout pozvání od Jasona dinAlta na první planetu smrti.

Lukaso02  | **** 06.12.2011 12:26

Dávám 80% hlavně proto, že jsem četl už i druhý díl a líbil se mi daleko víc, než ten první.. Ale jinak série vypadá zatím super a po delší době mě donutila vrátit se k častějšímu čtení..

GeRony  | ***1/2 01.04.2012 14:58

Utla knizocka, ktoru naozaj precitate za par hodin. Aj napriek svojmu veku (neuveritelnych vyse 50 rokov) nestraca nic na putavosti a dokonca ani pri technike si to vobec neuvedomite. Hlavna myslienka ma dokonca aj presah (technologie vs priroda) a patranie po pricinach stavu, aky je na tejto planete smrti je celkom napinavy. Kvalitne odpocinkove citanie.

The_Star_Rover  | **** 30.05.2013 00:36

První planeta smrti od Harrisona je slušná akční oddechovka. Na dnešní dobu již příběh nějak zvlášť nepřekvapí, rozhodně ale stojí za pozornost, věřím, že v době vydání to musela být obrovská událost. Příběh začíná na Zemi, ovšem záhy se přesouvá na planetu, kde existuje jediné pomyšlení a to je válka nebo smrt. Kniha není jenom čistá akce, ale je i plná snahy a řešení jak nalézt kompromis mezi stranou, která válku vyvolává a která se brání. Jak ukončit nekonečnou válku, o to se stará náš hlavní hrdina Jason. Kniha má myšlenkový přesah, je napsána lehce, ale zároveň kvalitně a dle mého názoru je tohle důvod, proč nezapadla mezi ostatní akční sci-fi z již dávných let. Ideální kniha pro první seznámení s Harry Harrisonem.

louza  | **** 04.01.2021 10:34

Svižná čtivě napsaná sci-fi dobrodružka minimálně ohlodaná zubem času. Kromě šlapavého děje a slušné ústřední premisy v podobě planety, tvrdě jdoucí svým obyvatelům po krku, obsahuje i některé logické nedostatky. Hlavně naivita v motivaci a jednání některých charakterů je místy dost těžko uvěřitelná. Kniha na poslední chvíli mine pointu a kosmopolitní a pacifické vyústění k jinak drsné řežbě úplně nesedí. Skrze puplovou čtivost textu ale není těžké pochopit místy až kultovní oblibu knihy. Na debut je to pozoruhodný výkon. Trošku překvapí, že při uvedení Avatara do kin právě planeta smrti více nezarezonovala. Protože tohle Cameron musel znát.

Lucc  | ***1/2 13.02.2023 10:25

Kvalitní dobrodružná SF. Staromilci musí jásat, mladí si ale na knize asi moc nesmlsnou. Zub času se podepsal hlavně na stylu psaní a na tématu, které příběh otvírá. A je staight, což dnes moc nefrčí. Logika kupodivu neskřípe, jen v jednom případě si autor IMHO vypomůže berličkou a pak je zde velká díra v podobě motivace Jasona dinAlta celou tuto patálii podstupovat, protože jistě velmi dobře chápal, do čeho se řítí. Ale nemohu říct, že bych se nudil. Příběh odsýpal a nějaké myšlenky jako nadstavba se také objevily. Mé hodnocení prosím berte jako okrajové, protože nejsem milovník tohoto podžánru a další díly si nepřečtu, ačkoliv mi leží v knihovně.



WebArchiv - archiv českého webu