kniha » Předehra k Nadaci
v Top10 4 | chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 7 | má v knihovně 185
hodnotilo: 149
85%
Předehra k Nadaci Více vydání = více obálek.

Isaac Asimov

Předehra k Nadaci

Kniha vyšla i pod názvem:
Predohra k nadácii
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Nadace
díl v sérii: 6
kniha patří do světa: Nadace

Kategorie: sci-fi

originální název: Prelude to Foundation
originál vyšel: 05/1988

vydání: AG kult 1992; Triton (web), Argo (web) 2013; Argo (web), Triton (web) 2022; Lindeni (web) 2023


Komentáře:
stimílek  | ****1/2 16.01.2010 21:19

Po necelých dvaceti letech jsem oprášil sérii Nadace a tentokrát jsem začal číst chronologicky. Tato kniha se mi coby úvod k N. velmi líbila. S Hari Seldonem se setkáváme po jeho první přednášce na téma psychohistorie. Děj svižně ubíhá, Hari a Dors prchají před Demerzelem s pomocí Hummina :) Poznáváme život v různých částech Trantoru a zjišťujeme, proč že to je vlastně ta psychohistorie tak potřebná. Lepší práce mohla být udělána při překladu a korektuře – výrazy agarofogie a ruminiscence by se Asimovovi asi nelíbily.

Speedemon  | ***1/2 12.03.2012 18:13

Příběh o Hari Seldonovi je psán podobně jako Nadace a Země. Dočkáme se putování po několika pestrých lokacích, tentokrát však pouze na jedné planetě. Ta je ale tak barvitá, že to nevadí. Kniha se dobře čte, hrdinové postupně odhalují nová tajemství a celkově je to správně napínavé. Jelikož v samotné sérii o Nadaci je informací o Harim poskrovnu, vítám tuto sondu do matematikovi duše a života s otevřenou náručí.

Phoenix  | **** 19.07.2013 10:47

Když se tak ohlédnu za dějem knihy, tak si nějak uvědomuji, že se toho až zas tolik nedělo. V podstatě jsme se s hlavními hrdiny přesouvali z místa na místo a objevovali jeho krásy i nástrahy (ty především) až jsme došli do poslední kapitoly, kde se všechny nitky spojily a každá akce i myšlenka zapadla na své místo. Na druhé straně se dovídáme vše ze života člověka, který dal vzniknout psychohistorii a to za přečtení rozhodně stojí. I když je kniha nejdelší ze všech, čtení jde velice rychle, protože děj se necourá a stále plyne kupředu.

Dilvermoon  | **** 21.01.2018 10:51

Je dobře, že se Asimov vrátil k základům Nadace a věnoval se přímo Hari Seldonovi, jenž je ve zbytku série (s výjimkou druhého dílu) jen jakousi mýtickou postavou. V Předehře jde však o člověka z masa a kostí s normálními lidskými vlastnostmi a rozhodně není neomylný a jako génius také nevystupuje. Je ještě mladý a psychohistorie se teprve začíná teoreticky líhnout v jeho hlavě. Román je, jak je u Asimova obvyklé, správně vypointován a pěkně zapadá do celé série.

Methat  | *** 24.02.2018 16:48

Šiesty diel Azimovej Nadácie a prvý v chronologickom poradí. Ja som ju čítal až po prvej pätici kníh a aj keď som očakával oveľa nudnejší dej, nebolo to až také zlé. Hari cestuje spoločne s Dors po celom Trantore, navštívia množstvo kultúr, ktoré autor dokonale opíše – ich zvyky, život, „náboženstvo“ a schovávajú sa pred císárom. A na konci nám to Asimov zasa raz natrie, ako je to u neho zvykom. Nižšie hodnotenie dávam za zdĺhavosť niektorých pasáží a aj keď nám autor ozrejmil život Seldona a začiatok psychohistórie a Nadácie samotnej a doplnil chýbajúcu časť skladačky, pre mňa to bol trochu zbytočný diel a bojím sa, že ma posledná kniha z tejto série sklame.

Gaarq  | *** 26.06.2022 18:52

tož, asimov se tu pokusil využít podobné schéma jako u předešlého dílu, akorát že místo z planety na planetu tu hopsáme z jednoho trantořího sektoru do druhého. je to nudné a má to jen dokreslovat snahu hariho seldona přijít na to, co to ta psychohistorie vlastně je. komické je, že o psychologii, imho nejdůležitější teoretickou část úvah na toto téma, ani nezavadíme a vedou se tu neplodné debaty, jak modelovat galaktickou civilizaci. také se nám vrací i jiné téma z předešlého dílu a sice roboti. je to trošku zacyklené, ale v zásadě to mnohé vysvětluje. na konci máme dvojitý zvrat a děsivou poslední scénu, ze které mi naskakovala husí kůže. nikdo nikdy neměl asimovovi dovolit psát milostné scény.

našel jsem dvě zábavné chybky v překladu: psychic miracle přeložené jako „psychický zázrak“ místo „věštecký zázrak“, a „reference materials“ jako „referenční materiály“, přestože jde o „informační zdroje“, pro výzkum.



WebArchiv - archiv českého webu