kniha » Předkové dnů
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 40
hodnotilo: 25
77%
Koupit knihu:
Minotaur
Předkové dnů

Paul James McAuley

Předkové dnů

série: Sága o Konfluenci
díl v sérii: 2

Kategorie: sci-fi

originální název: Ancients of Days
originál vyšel: 09/1998

vydání: Laser-books (web) 2000


Komentáře:
Madam Brbla  | ***1/2 20.06.2014 16:02

Tak tohle je jedna z knih, která mě v době svého vydání nadchla… A po čtrnácti letech si nad ní rozpačitě drbu hlavu, protože tehdejší pocity se jaksi nedostavily. Mladý Yamamanama marně pátrá po tajemství svého původu a při té příležitosti stále před někým prchá, je zajat, objevuje a rozvíjí v sobě schopnosti, s jejichž pomocí unikne, prchá, je zajat, díky svým schopnostem unikne, prchá, je zajat…
McAuley čtenáři dává poznat nové rasy a prostředí Konfluence, nahlédneme i do dávné historie, zjistíme něco více o Ochráncích, proč zuří válka s Kacíři, na vycpávkový díl se zkrátka odhalí dost. Atraktivní mix sci-fi a fantasy funguje uspokojivě, příběh pádí vpřed jako splašený a pořád se něco děje, zdánlivě tedy není důvod se při četbě nudit. A přesto se mi to podezřele často stávalo. Problém jsem měla s postavami, nikdo ve mně nevyvolal dostatečné sympatie, osud všech vystupujících osob mi byl v podstatě lhostejný. Yama je prostě zmatený, čtenář s ním, a ostatní „účinkující“ jsou nahození tak povrchně, že stěží stojí za zmínku. Příběhová linie mi přišla neukázněná, nakládání s realitou příliš samoúčelné, neustálá akce poněkud zadupávala myšlenkové podhoubí.
Dokopat se k třetímu dílu bude potíž, tahle kniha je dalším důkazem, jak se člověk s věkem mění. Před čtrnácti lety jsem „Předkům dnů“ nasázela plný počet hvězdiček, teď je to tak na tři, ale dovolím si záblesk nostalgie, napíšu 65% a zaokrouhlím nahoru.



WebArchiv - archiv českého webu