kniha » Gravitace
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 6
hodnotilo: 9
77%
Koupit knihu:
Minotaur
Gravitace

Daniel Suarez

Gravitace

Kategorie: sci-fi

originální název: Influx
originál vyšel: 2014

vydání: XYZ (web) 2020

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
trudoš  | **** 19.05.2020 06:25

„Lidé na Měsíci v šedesátých letech dvacátého století. To bylo před půl stoletím. Atomová síla. Tranzistory. Laser. Všechno existovalo už tehdy. Opravdu si myslíte, že od té doby je vrcholem pokroku Facebook?“
Americký spisovatel Daniel Suarez na mne v roce 2009 hodně zapůsobil nenápadným románem Daemon, takže když mu u nás po jedenácti letech vyšla další kniha, nedokázal jsem odolat ani vteřinu, třebaže její anotace byla snad ještě pulpovější, že u prvně zmiňovaného titulu. Nenechte se ovšem odradit, Gravitace je sci-fi thriller jak má být. Varuje před důsledky možného zneužití moci a přitom působí natolik autenticky, že by vás vůbec nepřekvapilo, kdyby i jen polovina z uvedeného byla smutná pravda. Autor znovu rozehrává strhující dobrodružství, tentokrát po vzoru Dumasova Monte Christa, jen s tím rozdílem, že se hrdina nezabývá něčím tak malicherným jako je pomsta, ale jde mu rovnou o záchranu lidstva. Aneb: jak se dá s pomocí jednoduchého námětu odehrát naprosto dokonalé divadlo.

ippokorny  | nehodnoceno 27.05.2020 12:07

Tato kniha vyčnívá kvalitou mezi novými knihami. Autor si jen mohl odpustit přehlídku obdobnou z filmu s Flynnem Carsenem. Naopak oceňuji, jak se mu tam podařila vpašovat láska. A trochu mi zde vadí Morrellův styl, zamilujete si postavu a autor ji klidně nechá zabít.

Adhara  | ** 18.11.2022 12:54

Zo začiatku to vyzeralo ako náročný, nadupaný technotriler, žiadne oddychové čítanie. Už od prvých strán sa autor pokúša odradiť čitateľa podrobným vysvetlením princípu, ako funguje tá jeho antigravitácia. A úplne zbytočne, pretože v knihe sa začne vyskytovať čím ďalej, tým viac, totálnych blbostí a nelogizmov, ktoré sa neunúva vysvetliť vôbec. Do strany cca 100 to bolo celkom dobré, síce náročné, ale aspoň uveriteľné. No potom autor uvrhol hrdinu do takej beznádejnej situácie, že mu z nej musel pomáhať rádoby vedou, v skutočnosti ale kúzlami a čarami. Ako vysvitne v závere, celé fungovanie AKT je nezmyselné, pretože nech by mala hocijaké technológie, tak suroviny niekde získavať musí a ten satelit na obežnú dráhu tiež musel odniekiaľ štartovať. Je úplne absurdné, že svet ovládajúca agentúra sa celá ukrýva v jedinom podzemnom mrakodrape, navyše autor si sám odporuje – veď tie technológie mal aj v Hibernity. Alexa je napriek tvrdeniam o jej genialite tupá ako tágo, ale ak ju riaditeľ AKT vnímal ako taký zázrak, neviem, prečo ju nenaklonoval a prípadne ju aj geneticky nemodifikoval, aby vyhovovala jeho potrebám. To, že sa v UI bez akéhokoľvek vysvetlenia zrodia ľudské city, nechávam radšej bez komentára… výpočtom chýb by tu človek zabil aj niekoľkonásobok takéhoto komentára, tak to už len zhrniem: začiatok sa celkom dal, ale ku koncu čím ďalej, tým absurdnejšia somarina. Akoby po celkom sľubnom úvode prebral písanie iný, oveľa menej vzdelaný autor odchovaný na lacných a nezmyselných akčných filmoch.



WebArchiv - archiv českého webu