kniha » Převorství u pomerančovníku
chce si přečíst 1 | má v knihovně 8
hodnotilo: 5
76%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Převorství u pomerančovníku

Samantha Shannon

Převorství u pomerančovníku

Kategorie: fantasy

originální název: The Priory of the Orange Tree
originál vyšel: 2019

vydání: Host (web) 2020; Host (web) 2020

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
snop  | ***1/2 16.08.2021 10:07

Fajn epická fantasy, pokud člověku nevadí trocha těch lesbických a gay fantasií. Tohle, a pak hlavně hrozně rychlé ukončení (kniha nejen graduje, ale taky se stává stále stručnější a stručnější, až se epická bitva uděje na nějakých 10 stránkách z 800 – na začátku jdeme s hrdinkami, případně s hrdinou skoro od křoví ke křoví, na konci prostě střih a jsme na místě a střih a je hotovo), to jsou ty hlavní nedostatky knihy.

Přičemž to první ani tak nevadí, pokud tedy nevadí, že hrdinové jsou všichni spíš takoví zženštilejší, a hrdinky jsou… hrdinky. Občas si člověk říkal, o kolik méně stránek by kniha měla, kdyby se protagonistům přehodily gendery.

Jinak je to celkem chytrá kniha, hodně si hraje s klasickými pohádkami-legendami (Artuš, sv. Jiří,…) a snaží se rozvádět, co by za těmi legendami mohlo být historického, nebo alternativně historického ve světě radikálně feministickém. Ve kterém jsou draci. A magie.

Takže přečteno s chutí, ale na nejvyšší ligu to asi přece jenom nestačí (hodně se rozhoduji mezi 70 a 80 %, nakonec 70, ale to je tím, že už jsem všech těch progresivních nesmyslů poněkud přejeden).



WebArchiv - archiv českého webu