kniha » Město světla
má v knihovně 2
hodnotilo: 4
63%
Město světla

Andrés Barba

Město světla

Kategorie: sci-fi

originální název: República luminosa
originál vyšel: 2017

vydání: Paseka (web) 2020


Komentáře:
trudoš  | ***1/2 14.10.2020 20:48

„Láska a strach mají něco společného, obojí je stav, v němž se necháváme podvádět a vodit, v němž se někomu svěřujeme do rukou, aby si po svém zacházel s naší důvěrou, a hlavně s naším osudem.“
Španělský spisovatel Andrés Barba napsal prazvláštní knihu. Děsivou v podprahovém sdělení, nejednoznačnou v zápletce a melancholickou v emocích. Podobně jako Stephen King v povídce Děti kukuřice i on pracuje s motivem dětské nevinnosti, proti níž je normální člověk prakticky bezbranný. A podobně jako Gabriel García Márquez v novele Kronika ohlášené smrti i zde je celý konflikt předkládán jako hotová věc, která od začátku spěje k fatálnímu vyvrcholení, které jednoduše nejde odestát. Autor tak spíš než na strunu hrůzy brnká na čtenářovo lidské svědomí. Vysloveně ho nutí polemizovat se svým vlastním já o tom, jakým způsobem by situaci řešil on, kdyby byl na místě protagonistů. Ovšem namísto snadno identifikovaného děsu, jej ponechává v nejistotě, kdo je vlastně větší bestie – dospělý nebo dítě?

Methat  | *** 27.03.2021 20:59

Ako sci-fi mi to moc neprišlo – skôr som z toho cítil Kinga. Město světla má dobrú atmosféru – je tu minimum dialógov, nepoznáme meno hlavného hrdinu, cez ktorého je kniha rozprávaná a celý príbeh sa točí okolo mesta San Cristóbal a skupine 32 detí, ktorá sa v ňom objaví. Už na začiatku sa dozviete ako skončí konflikt medzi obyvateľmi mesta a deťmi a postupne budete odkrývať viac informácii. Kniha sa čítala veľmi dobre, prejdete ju ako nič, pretože je veľmi krátka, no je veľmi špecifická, preto si ju neužije každý. A kvôli tomu nebude mať taký úspech ako iné knihy.



WebArchiv - archiv českého webu