kniha » Taranitový triptych
má v knihovně 10
hodnotilo: 8
85%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Minotaur
Taranitový triptych

Leonard Medek

Taranitový triptych

série: Taranitový svět
díl v sérii:

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: Zločin v transpolárním expresu, Tajemství žhavého ostrova, Když prší do korsetů

Kategorie: sci-fi - dobrodružná - alternativní historie - steampunk - detektivní - omnibus

vydání: Straky na vrbě (web) 2020

odkazy: 1x [info], 1x [recenze]


Komentáře:
trudoš  | ***** 12.08.2020 21:44

Jako bych se vrátil o třicet let nazpátek a znovu prožíval úžas nad díly Julese Vernea, H. G. Wellse či A. C. Doylea. Nerad bych ubíral současným českým autorům na kvalitách, ale to, co Leonard Medek předvádí prostřednictví Taranitového triptychu, nemá v našem tuzemském rybníčku jednoduše obdoby. V průběhu tří novel hravě mění styl vyprávění, jazykové prostředky i výstavbu zápletky. Spojujícími prvky jsou pak dobrodružství s dokonale promazanými kolečky, alternativní historie okořeněná atraktivním steampunkem a postava Herberta Smithe-Powella, tajného agenta ve službách Jeho Veličenstva. Ten však vystupuje nejčastěji jako vedlejší postava jednotlivých příběhů, osoba, který tím či oním způsobem vypravěče zatáhne do strhujícího víru událostí. Každá z novel má přitom zcela osobitý charakter, ať už mluvíme o propracovaných kulisách nebo literárním subžánru. Když k tomu připočtu perfektní technické zpracování a množství ilustrací tří různých tvůrců, nemohu jinak, než ohodnotit plným počtem.

Svarec  | ****1/2 18.08.2020 12:04

Sbírka tří provázáných povídek zpracovaných poněkud neobvyklým formátem – všechny jsou spojeny postavou inženýra/agenta Herberta Smithe-Powella, který však ani v jedné z povídek není vypravěčem. Úvodní příběh – Vražda v transpolárním expresu – je asi nejslabší. Oproti své předloze je sice méně předvídatelný, nicméně ani tak není zápletka bůhvíjak zajímavá, navíc prostředí transantarktického tunelu příliš zajímavé není. S dalšími dvěma příběhy to ale jde postupně nahoru, poslední, odehrávající se v Londýně je asi nejlepší – zejména díky nejzajímavějším hlavním hrdinům. Trochu mi ale nebylo pochuti, že z Herberta Smithe-Powella, který v prvních dvou povídkách působí jako největší borec, je najednou nedůvtipný jouda. Jinak ale bez výtek, Medek se opět projevil jako mistr v navození správné atmosféry (v tomto případě se zdráhám říci dobové), klidně bych si dal druhý díl.

snop  | *** 29.08.2020 01:44

Celkově vlastně hrozná nuda. Nic konkrétního se nedá vyčíst, ale prostě je to na jedno brdo a na rozdíl od Dobrodruhů mě to nedokázalo zaujmout.

První povídka je za mě rozhodně nejlepší, celkem úspěšně se vydává za detektivku, navíc zvolená forma je celkem neotřelá.

Ale pak přijde druhá povídka a zjistíme, že zvolenou formu a vlastně do značné míry i zápletku autor opakuje.

Třetí povídka se snaží být jiná, ale není.

Dočítal jsem jen silou vůle, bohužel. Vytoužený návrat do velkých dobrodružství belle epoque se bohužel tentokrát nekonal.

Sirius  | ***** 29.05.2021 19:36

Vizuálně je naprosto parádní, o vnitřních ilustracích nemluvě. A co se týče textu- Leonard Medek nezapře, že je mistr svýho oboru. Ba co víc, mistr dobrodružný literatury. Miluje autory jako Howard, Verne, Christie, Poe, milujete rodokapsy a bondovky? A navíc spoustu parních technologií? Tak tady jste na správný adrese. Taranitový triptych nabízí tři novely, všechny tři spojuje parádní svět, postavy a hlavně něco, co nazývám chameleoní efekt. Leonard Medek během těch 400 stran třikrát převlíkne kabát. Čtyřikrát změní vypravěče /v závěrečné povídce dokonce za pochodu mění vypravěčský pohled/ A třikrát vám ukáže, že napsat pulp se dá s elegancí a pokaždý jinak. A hlavně dobře. První novela jest variací na Agathu Christie – čistokrevná detektivka ve vlaku se zajímavou pointou. Dvojka je něco, kde by se neztratili Howard s Vernem, dobrodružka jak vyšitá. Bohužel mě sedla nejmíň. Ale závěr a korzety napravují reputaci. Elegantní kombo špionážky a detektivky, kde by se zase tetelili blahem Fleming a Poe. Jestli vám chybí poctivá dobrodružná literatura, tak tohle je trefa do černýho. Jen ta anotace je bohužel nešťastná. Láká na Jamese Bonda v parním stylu. Hrdina zmiňovaný v anotaci se tu sice objevuje, ale hraje vždycky tak druhý a někdy i pátý housle. Ale jinak spokojenost velká. Snad bude někdy nějaká dvojka…



WebArchiv - archiv českého webu