kniha » Roboti a impérium
chce si přečíst 6 | má v knihovně 140
hodnotilo: 90
91%
Roboti a impérium Více vydání = více obálek.

Isaac Asimov

Roboti a impérium

série: Romány o robotech
díl v sérii: 4
kniha patří do světa: Nadace

Kategorie: sci-fi

originální název: Robots and Empire
originál vyšel: 09/1985

vydání: Klub Julese Vernea (web) 1993; Triton (web) 2003; Triton (web), Argo (web) 2012

odkazy: 1x [recenze], 1x [ukázka], 1x [info]


Komentáře:
Duirin  | ****1/2 10.02.2006 22:35

S Nahým Sluncem nejlepší kniha série. Hlavní postavou již sice není Elijáš jako v předchozích dílech, ale do popředí nastupují roboti, což je možná ještě zajímavější. Úvahy robotů nad vlastním jednáním, kdy jsou vázáni třemi zákony robotiky, zda můžou bezprostředně ublížit jednomu člověku, aby zachránili lidstvo, vedou k formulování nultého zákonu robotiky samotným robotem. Kniha má jak spád po dějové stránce, tak obsahuje i spoustu zajímavých témat k zamyšlení (což občas čtivost snižuje, pokud se nad tím čtenář hodlá zamyslet, ale vůbec to nevadí).

Phoenix  | **** 13.12.2010 22:45

V závěrečném dílu série mi docela chyběl detektivní příběh, na kterém byly vždy postaveny předchozí knihy. V podstatě celý příběh týkající se lidí se řešil jen proto, aby se nějak uzavřely dějové linky z předchozích dílů. Naopak, o dost většího prostoru se tentokrát dostalo robotům, což nebylo vůbec na škodu. Filozofické diskuze mezi Daneelem a Giskardem jsem si užívala do posledního slova a myšlenka Nultého zákona rozhodně dodala příběhu na zajímavosti.

lamahe  | ****1/2 17.02.2011 16:26

Výborné vyvrcholenie tetralógie o robotoch. Asimovova koncepcia zákonov robotiky tu získava finalizujúce prvky, ktoré sú prevažne zhrnuté do nultého zákona. Ľudstvo nachádzame v obnovenej fáze expanzie Zeme do vesmíru, čo bolo umožnené udalosťami z knihy „Roboti úsvitu“. Planéty vesmíranov začínajú v boji so Zemou a jej osadníkmi ťahať za kratší koniec. Keďže spolu s predchádzajúcim dielom bola táto kniha napísaná o hodne neskôr po ich dvoch predchodcoch, je pretkaná množstvom odkazov na ďalšie majstrove knihy, ktoré sú súťasťou spoločného univerza (napr. poviedky o robotoch, či cyklus o Nadácii) a stmeľuje jednotlivé kúsky mozaiky dokopy. Zároveň dochádza k definitívnemu prepojeniu cyklu o robotoch s psychohistóriou. Motívy z knihy „Roboti úsvitu“ sú ďalej rozvinuté a iniciatívu úplne preberajú dvaja roboti, z ktorých jeden disponuje kvázi-telepatickými schopnosťami a druhý sa čím ďalej, tým viac podobá na človeka. A to nielen fyzicky, ale najmä schopnosťou abstrakcie, a teda aj myslením. Aj tento príbeh je ozvláštnený detektívnymi prvkami aj keď tentokrát vinníkov poznáme od začiatku. Skvelá kniha a dôležitá súčasť Asimovho univerza.

Speedemon  | ***1/2 10.09.2012 15:37

Kniha je značně zdlouhavá, roboti mezi sebou komunikují několik stránek a zamýšlejí se nad důležitými i nedůležitými věcmi. To někdy ubírá na čtivosti, nicméně kniha je to chytlavá a převážně části, kde se vzpomíná na Eliáše jsou povedené a člověka postihne melancholie. Co mě však u Asimova trochu štve jsou jeho geniální postavy a jak řeší problémy. Obzvlášť to, jak jedna z postav přijde na to, jakou že to má Giskard speciální vlastnost, mě hodně naštvalo. To už jsem si myslel, že si ze mně autor dělá legraci. Nebudu tu spoilerovat, tak snad pochopíte co myslím :) Jinak to bylo příjemné zakončené série o robotech a hezky se to všechno propojuje.



WebArchiv - archiv českého webu