kniha » Roboti úsvitu
chce si přečíst 5 | má v knihovně 130
hodnotilo: 88
86%
Roboti úsvitu Více vydání = více obálek.

Isaac Asimov

Roboti úsvitu

série: Romány o robotech
díl v sérii: 3
kniha patří do světa: Nadace

Kategorie: sci-fi

originální název: The Robots of Dawn
originál vyšel: 1983

vydání: Klub Julese Vernea (web) 1993; Triton (web) 2003; Triton (web), Argo (web) 2012

odkazy: 2x [recenze], 1x [ukázka], 1x [info]


Komentáře:
Duirin  | **** 10.02.2006 22:29

Elijáš Baley je jako první člověk v historii vyslán na hlavní planetu Vesmířanů, aby vyšetřil znehybnění humanoidního robota. Zajímavé počtení, kdy se Elijáš nemá při vyšetřování téměř čeho chytit a navíc musí čelit velkému odporu Vesmířanů. Konec románu je ve stylu sázky na jednu kartu, kdy hlavní hrdina hraje opravdu vabank s hrozbou okamžitého vyhoštění z planety.

Phoenix  | ***** 01.11.2010 20:40

První dva díly série se mi velice líbily, ale třetí díl mě trochu děsil svou délkou. Z předchozích zkušeností se dalo předpokládat, že Eliáš bude opět v cizím/nepřá­telském prostředí řešit neřešitelný případ neboli kniha bude napsaná stejným stylem jako předchozí dvě. Pod rozsahem tohoto románu jsem si představovala spoustu odboček od hlavního děje a rozsáhlé popisy čehokoliv. Naštěstí se moje obavy nevyplnily. Sice rozjezd do děje byl hodně pozvolný, ale když se Eliáš konečně dostal na Auroru, děj se nezastavil až do poslední stránky. A pro mě osobně byla tato knížka ještě o chlup lepší než předchozí dvě.

Speedemon  | *** 07.08.2012 14:43

Kvalitativně stejné jako předchozí díly, ale ubírám bod za velké množství vaty. Kniha byla chvílemi tak zdlouhavá, že jsem ji musel zaklapnout a číst až druhý den. Eliáš zde působí často jako vysírka a obviňuje jednu postavu za druhou. Rozhovory dlouhé několik stran byly ubíjející. Vše naštěstí zlepšil konec, kdy obzvlášť posledních 50 stran je strhujících a pointa vydařená.



WebArchiv - archiv českého webu