kniha » Rychlý jako gepard a řvoucí jako lev
chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 54
hodnotilo: 41
77%
Rychlý jako gepard a řvoucí jako lev
Sestavil/i:

Isaac Asimov
Martin Harry Greenberg
Joseph D. Olander

Rychlý jako gepard a řvoucí jako lev

Kategorie: fantasy - sci-fi - antologie

originální název: Microcosmic Tales
originál vyšel: 09/1980

vydání: Classic 1994


Komentáře:
Gaarq  | *** 27.10.2011 09:39

četl jsem je geparda poprvé před 17 lety. pamatuju si své nadšení. obsahuje 100 krátkých povídek, a ty já považuju za královský literární útvar. tak jsem se ve zmatku nového semestru, kdy mě drtí na jedné straně práce, na druhé škola (bohové mám číst asi sedm monografií ;), rozhodl dát si po harrym potterovi nějaké povídky. a gepard mě lákal už delší dobu.

no jo, jenže tohle skoro monumentální dílko mělo patrně ambice, které ho převálcovaly. kvalita tu kolísá víc, než u klasických povídkových sborníků. je to pochopitelné, krátká povídka není královským útvarem jen tak, je zatraceně obtížná. vyžaduje tvrdou disciplínu a fantazii zároveň, což není snadné. je to poznat, jen pár povídek splňuje kritéria mého vkusu. hodně je jich mírně podprůměrných, ale je tu i dost propadáků. ale přece jenom, autoři projevili snahu a přece jenom se jim podařilo najít i perly, jen jsem se k nim musel často propracovat hromadami balastu. za tu odvahu a těch pár skvělých povídek tři astry, kdybych byl kritický maximálně, budou jen dvě, těch wtf-povídek je tam na tak zkušené editory skutečně až moc.

jo a u téhle knihy si taky pamatuju, jak jsem poprvé u classiců viděl tyhle atraktivní plastické obálky, které po letech socialistické klasiky působili nově, i když dnes jsou jen další pouťovou atrakcí na poli obálek ve fantastice, stejně jako silácká figurální malba, a trošku mi chybí ten socialistický art design.

Jiyu  | *** 22.10.2012 14:18

Na téhle antologii mě více než samotné povídky zaujala příšerná redakční práce Classicu a celkově odpudivá vizuální stránka knihy. Proč je např. na obálce použitá ilustrace, vytržená ze zcela nesouvisejícího díla (Our Friends from Frolix 8) a bizarní mix češtiny (titul) a angličtiny (podtitul)? Taktéž plastické písmo je nechutně kýčovité, a to bez ohledu na rok vydání (1994). Celé to působí, jakoby by měl nakladatel na technické zpracování s bídou jedno odpoledne, nehledě na to, že v mém exempláři chybí asi 20 stran textu (těžko říct, je-li to vina nakladatele nebo nebo tiskárny). Co se povídek samotných týče, je jejich kvalita značně kolísavá, nicméně najdou se opravdu zajímavé kousky (např. Chlapec s pěti prsty, Občanská práva pro mikroby), které mě v lecčems upoměly na Nebezpečné vize.

Duirin  | ***** 30.11.2012 19:43

Mám za sebou sice zatím pouze 12 povídek z celkových 100, ale když jsem se dozvěděl, co je to za knihu, hned jsem si řekl, že tu si musím sehnat. Ač nejsem povídkový typ, tak krátké povídky to je naopak něco, co mě fascinuje a baví. A i když jsem při hodnocení těch prvních 12 povídek nepřesáhl hodnotu 80 %, celou knihu hodnotím jako 100 % už jen za ten nápad. I když je nějaká povídka slabší, tak je přece krátká, takže rychle uplyne a čtenář může hned na nějakou delší, která bude pravděpodobně lep­ší.



WebArchiv - archiv českého webu