kniha » Santiago
chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 67
hodnotilo: 49
81%
Santiago Více vydání = více obálek.

Mike Resnick

Santiago

Mýtus daleké budoucnosti

Kategorie: sci-fi

originální název: Santiago: A Myth of the Far Future
originál vyšel: 1986

vydání: Winston Smith 1994; Argo (web) 2013

odkazy: 1x [ukázka], 8x [recenze]


Komentáře:
Madam Brbla  | **** 02.07.2012 15:55

Kdysi dávno v dobách, kdy mou největší starostí bylo nemít ve škole špatné známky, zavítala jsem jednou s ušetřeným kapesným ze svačin do knihkupectví. Padla mi do oka obálka od mého tehdejšího oblíbence Luise Roya a to stačilo, aby kniha pro mě neznámého spisovatele Resnicka rozhojnila zvolna se nafukující domácí knihovnu. Pamatuju si, že můj dojem z četby byl vynikající, leč detaily byly zahlazeny časem. Už 7 let mi v přebujelé knihovně chytá prach a muší hovínka pokračování „Návrat Santiaga“ a tak jsem se konečně rozhodla oprášit vzpomínky na starší titul.
Román je označován za dobrodužnou space operu, ve skutečnosti však jde o western ve sci-fi hávu. Autor si nijak nekomplikoval život popisem technologií, prostředím různých planet nebo mimozemskými rasami, většinu práce ponechal na představivosti čtenáře. Jak už napovídá sám název knihy, Santiago je prakticky mýtická postava, nepolapitelný psanec, kterého touží odhalit/sejmout spousta osob z tisíců světů – pro mnohamiliónovou odměnu, pro slávu, bohatství nebo prostě proto, aby dokázali něco velkého, zapsali se do dějin, i pro čistě soukromé uspokojení „nežil jsem marně“. A právě těmto pronásledovatelům je věnována značná část děje: seznámíme se s lovcem skalpů Sebastianem „Pěvcem“ Cainem, s ambiciózní novinářkou Virtue MacKenziovou, s hamižným Bodrým Překupníkem, s nelítostným zabijákem Andělem a s mnoha dalšími lidskými i pár nelidskými postavami. Každá z nich je v úvodu kapitoly stručně představena básní a popisem z pera proslulého básníka Černého Orfea. Jejich psychologie ovšem nejde nijak do hloubky, jde o značně šablonovité charaktery – ne právě černobílé, přesto dost ploché.
Příběh samotný si nehraje na vysokou literaturu, je poměrně přímočarý, se značným důrazem na dialogy. Ano, ze všeho nejvíce si hrdinové knihy povídají; rozhovory jsou srozumitelné, čtivé, žádná hlubokomyslná filozofie ani hloupé plácání (až na výjimky). Občas je žvanění zbytečně moc, nicméně pouze zřídka mi ťukala na rameno mírně zívající nuda.
Navzdory předpokladům nečekejte akci – několik mrtvol se v průběhu děje nakupí, jejich skon je však podán až překvapivě stručně, často v jediné větě (a to i v případě, kdy se jedná o postavu důležitou).
Těžko se mi vysvětluje, proč vlastně román hodnotím tak vysoko, když postrádá spoustu důležitých ingrediencí, je naivní, v detailech nepropracovaný, s pointou dnes již kapku vyčichlou… Vůbec bych se nedivila, kdyby „Santiaga“ jiní čtenáři šoupli do podprůměru, ale mně tahle starosvětsky prostá četba tak nějak právě sedla, přesunula mě časem zpátky do let, kdy pro mě většina knih a filmů představovala úplně nové, dosud nepoznané zážitky. 75%
P.S.: Obávala jsem se překladu – zbytečně, jméno Pavla Medka už tehdy zaručovalo kvalitu. Obava z nedbalých redakčních prací lichá bohužel nebyla.

idle  | ***1/2 28.06.2013 19:13

Resnicka znám především z příběhů o afrických „utopiích“; tady nám předložil vesmírné dobrodružství. Při pátrání po legendárním psanci Santiagovi hrdina skáče od planety k planetě a setkává se s řadou víceméně epizodních postav, což mi malinko připomnělo Stopařova průvodce po Galaxii (v dalších ohledech by srovnání ovšem selhalo). Pohodové, nenáročné letní čtení.

snop  | ***1/2 07.10.2013 22:17

Hrozne mi to pripomnelo Trigun, tim svetem. Western v budoucnosti. A Dread Pirate Roberts…

furunkl  | ***** 18.08.2014 18:32

Ve své jednoduchosti geniálně dokonalý sci-fi spaghetti western. Příběh o časech, kdy ženy byly osudové a muži byli opravdoví muži. Nebo teprve budou?

louza  | ***** 13.03.2017 13:52

Santiago je kniha, která se držela svého času dlouho v žebříčcích Ikarie. Žádný div. Resnick tu buduje mýtus budoucnosti pomocí velmi netradiční propriety. Dobře napsaných charakterů a čtivých dialogů. Tedy žádné monstrózní vesmírné lodě, bitvy, hyperprostory apod. Sci-fi i western jsou tu jen jako nutný podmaz k mírně archetypálním, ale velmi dobře prokresleným postavám, kteří si spolu v drtivé většině knihy „pouze“ povídají. Přesto knize nechybí strhující děj, čtivý spád, ani pěkná ne úplně očekávaná pointa hodná těch nejlepších povídek. Resnickův svět budoucnosti v těch útržcích rozhovorů a fragmentech básní ožívá více, než mnohým jiným autorům v tisíci stranných ságách. Výborná kniha, která by neměla uniknout žádnému ctiteli kvalitní literatury.

sicco  | **** 08.06.2019 23:13

Kdysi jsem to četl, teď dìky tomu,že se druhé vydání objevilo v levných knihách,čtu knihu zas a moc chválím. Jedna ze scifi, kdese vůbec, nebo skoro vůhec neřešì technologie, jako by cestovánì po galaxii bylo samozřejmostí a autor se soustředí na příběh a konverzaci, opravdu takhle ukecanou knihu jen tak nenajdete. A při tom je to založeno na westernovém pátrání po psanci. Je to drsné, jeto zábavné a hlavně jeto inteligentní. Co chtít víc?



WebArchiv - archiv českého webu