kniha » Setkání s Heechee
v Top10 1 | chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 116 | antikvariát
hodnotilo: 100
83%
Setkání s Heechee Více vydání = více obálek.

Frederik Pohl

Setkání s Heechee

série: Heechee
díl v sérii: 3
kniha patří do světa: Heechee

Kategorie: sci-fi

originální název: Heechee Rendezvous
originál vyšel: 01/1984

vydání: Laser 1994; Laser-books (web) 2004

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
KainIX  | ****1/2 16.02.2010 20:49

Děj knihy se opět odehrává několik let po ději předchozího dílu a tentokrát je rozdělen do tří dějových linií, které se ke konci protnou. Jedna linie sleduje Robinetta Broadheada, co by nejbohatšího muže Sluneční soustavy, kterého trápí problémy jeho stárnoucího těla, a který stále tajně doufá, že se setká se svou dřívější láskou Gelle-Klárou Moynlinovou. Druhá linie sleduje Wana, z kterého se vyklubal pěkný spratek neberoucí absolutně žádné ohledy na své okolí, a třetí linie je z pohledu Kapitána Heechee.

Opět je zde prezentace úžasných schopností lékařů, technika díky znalostem digitalizovaných Heechee také pokročila vpřed a lidé již zkoumají celý vesmír. Každý objev ale může být katastrofou, když se dostane do špatných rukou a zde se objevují početné teroristické skupiny útočící na lidi i na Broadheada samotného. A nakonec dojde i na to setkání lidí s Heechee, aby lidé byli varováni před mnohem nebezpečnějším nepřítelem. A také umělá inteligence opět pokročila.

Kniha zase obsahuje velmi zajímavé a originální nápady a překvapivě si drží velmi vysokou kvalitu, stejně jako předchozí dva díly. Čtivost je opět stejně skvělá jako u 1. dílu a ani žádné další chyby jsem v knize nepostřehl, na rozdíl od mizerného 2. dílu.

Duirin  | **** 13.12.2010 01:19

Jak už psal KainIX předemnou, děj opět trochu poskočil, máme zde 3 dějové linie (Broadhead, Wan, Heechee), takže se opravdu setkáváme s Heechee a s Heechee se setkávají i lidé. Ohledně tohoto bodu mám ale drobné pochybnosti, protože ve čtvrtém díle je jako první člověk, který se setkal s Heechee prezentován Robinette Broadhead, ale to mi po přečtění úplně nesedí.
Lidská technika (samozřejmě z velké části díky nálezům heecheeských artefaktů) opět hodně postoupila, lidé kolonizují planety mimo sluneční soustavu, lékařská péče je téměř dokonalá (i když to byla prakticky i v předchozím díle) a nyní pro lidi již život nekončí smrtí, protože je lze uložit jako strojové inteligence.
Vedle Heechee poznáváme i další mimozemské druhy, i když většinou jen zběžně, tedy až na jeden druh, který má na děj knihy poměrně velký význam, ale to nebudu prozrazovat.
Kniha si stále udržela vysokou úroveň, dal bych 90 %, ale díky výše uvedenému nedostatku ohledně setkání s Heechee (a také jednomu osobnímu zklamání, kdy byl Robin uložen jako strojová inteligence) dávám o půl hvězdičky méně.

hivar  | ***** 23.05.2014 15:19

Po dlhšiom čase som sa vrátil k seríí Heechee. Príjemne ma prekvapil fakt, že Pohl mi počas deja krátko pripomínal predošlí dej. Stretávame sa so starými známymi, ktorý nekompromisne starnú. Záhadný Heecheovia sa konečne ukážu a až potom začne gradovať dej, keď sa ľudstvo dozvie, prečo sa vlastne stiahli.



WebArchiv - archiv českého webu