kniha » Na konci októbra
má v knihovně 1
hodnotilo: 2
70%
Na konci októbra Více vydání = více obálek.

Lawrence Wright

Na konci októbra

Kniha vyšla i pod názvem:
Na konci října
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi - postkatastrofická

originální název: The End of October
originál vyšel: 2020

vydání: Prostor (web) 2020; Ikar (SK) (web) 2020

odkazy: 1x [info], 3x [recenze]


Informace / Anotace ke knize: Na konci októbra

V zajateckom tábore v Indonézii zomrie štyridsaťsedem ľudí na hemoragickú horúčku. Spočiatku informácii málokto pripisuje význam, v podobných lokalitách sú epidémie časté. Zarážajúci je však vekový priemer obetí a vysoká smrtnosť. Mikrobiológovi a epidemiológovi Henrymu Parsonsovi sa zľahčovanie situácie nepozdáva, a tak sa vydá priamo do ohniska nákazy. To, čo tam nájde, bude mať zakrátko ničivé globálne následky. Prvoradé je teraz vystopovať nakazeného muža mieriaceho na každoročnú hadždž do Mekky medzi milióny pútnikov. Svet napriek snahe zachváti pandémia a ruská emigrantka, dnes už vysokopostavená osoba na Ministerstve vnútornej bezpečnosti USA, radí prezidentovi, ako reagovať na možnú biologickú vojnu. Je pravda, že smrtiaci vírus vyvinuli v ruských laboratóriách v snahe rozpútať medzinárodný konflikt? A akú úlohu zohrávajú pri jeho šírení biologické zbrane? Pliaga sa šíri po celom svete, odstavuje inštitúcie – vedecké, náboženské, vládne – a hubí obyvateľstvo. Rozbehnutý vlak sa už nedá zastaviť.

Lawrence Wright nám ponúka jedinečný, napínavý triler plný fascinujúcej histórie, ktorý v kontexte súčasnej pandemickej situácie vo svete naberá celkom nový rozmer.


Jiné ocenění :
2020 – Goodreads Choice Awards – Best Science Fiction – 10. místo


V indonéském utečeneckém táboře umírá nezvykle mnoho mladých lidí, údajně na krvácivou horečku. Světová zdravotnická organizace vysílá na místo špičkového amerického epidemiologa Henryho Parsonse, aby odebral vzorky. Ten na místě nachází stany plné mrtvol, mezi oběťmi jsou i lékaři. Je si jistý, že pustošivá nemoc je něco nového, neznámého, co teprve vzniká a vyvíjí se. Do ochromeného tábora přijíždějí vědecké a lékařské týmy. Současně je nutné co nejdříve vystopovat všechny potenciálně nakažené, kteří ho v posledních měsících opustili. Jedním z nich je muslimský taxikář mířící s miliony věřících na pouť do Mekky. Zatímco se vědci a lékaři snaží odhalit nemilosrdného soupeře, nemoc decimuje obyvatelstvo po celé planetě, také Henryho žena Jill a jejich děti čelí stále nižším šancím na přežití. Šíří se panika a konspirační teorie o spiknutí. Vzniká podezření, že nejde o přirozený virus, ale že pochází z laboratoře. Napjaté mezinárodní vztahy se vyostřují. Ve vládě USA se formuje skupina s přesvědčením, že virus je aktem biologické války, a chystá se na domnělý útok stejně riskantně odpovědět. Nyní už nejde jen o zastavení pandemie, ale o záchranu civilizace. Prorocký příběh jednoho ze současných nejvýznamnějších spisovatelů literatury faktu a nositele Pulitzerovy ceny nás varuje před arogancí moci a křehkostí našeho světa. Navíc je fascinující výpravou do historie patogenů a infekčních chorob. Kniha byla přeložena do 14 jazyků včetně čínštiny a japonštiny.

 

Externí odkazy:

[info] Pitaval
[recenze] iLiteratura.cz (Pavel Pecháček)
[recenze] Fandom.sk (Erika Ena Adamcová) - audiokniha
[recenze] Centrum DETEKTIVKY (Richard Spitzer) - audiokniha



WebArchiv - archiv českého webu