kniha » Cirkusová příšera
má v knihovně 1
hodnotilo:
0%
Cirkusová příšera

Metoděj Havlíček

Cirkusová příšera

Kategorie: antisemitismus - sci-fi

originál vyšel: 1938

vydání: Svět 1938


Informace / Anotace ke knize: Cirkusová příšera

+ poznámky Kniha je dvou dílech jako 2 knihy, díly plynule navazují.
I. díl prodané dítě,
II. díl Kupovaná láska.
Obálku mají oba díly stejnou.
Jako sci-fi prvek je brána tajná podzemní pevnost a její vybavení

„Cirkusová příšera“ je divákům záhadný jezdec, který předvede riskantní krasojízdu s dívkou a včetně salta smrti s koněm.
V cizí zemi 2 hodiny jízdy od hranic se nachází v tzv. Nížině smrti tajná velká podzemní pevnost. Pevnost střeží čety ozbrojenců, vládne jí záhadná baronesa podle rozkazů vojenského vedení. V pevnosti jsou všechny dveře dálkově ovládané knoflíky, používá se tam pro sledování televizní přenos. V pevnosti je i nálož ekrazitu připravená na možné zničení pevnosti. Cvičí se zde násilně cirkusoví artisté, někteří již od dětství, kdy je snazší je ovlivnit. Cviky artistů jsou sice divácky atraktivní, ale tím i životu nebezpečné a řada z nich výcvik nepřežije. Součástí výcviku jsou vojenské znalosti a společenské chování, tanec. Po výcviku artisté vykonávají špionážní činnost pro cizí zemi v cirkusech po celém světě.
Krajinu a život na chudé Zakarpatské Rusi, včetně místní postavy Žida, kde se příběh zpočátku odehrává, popsal Ivan Olbracht ve své knize Nikola Šuhaj loupežník, která vyšla 1933. Je možné, že Olbracht Havlíčka nějak inspiroval, Havlíčkova kniha vyšla o 5 let později.
V knize jsou 4 osiřelé děti (Tonek, Dagmara, Bili, Stella) vychovávané cizími lidmi. Kniha je plná objímání, líbání a ubezpečování se o lásce k rodičům, dětem, mezi sebou.
Vyznání lásky druhému je na několika stránkách.
Muži si berou ženy o mnoho mladší, o 10–15 let.
Novomanžel vyznává lásku mladé dívce, ta mu věří, že se rozvede, ačkoliv se dá předpokládat, že novomanželka bude proti rozvodu, dívčina matka jim oběma požehná.
Proti právě rozpoutávané rasové válce musí nastoupit láska.
Hlavní hrdina Tonek získá distančně naráz 2 doktoráty, habilitační práci nedopíše.
Záporný hrdina krasojezdec Poly se dopouští všeho možného špatného včetně vražd a špionáže.
Činy příslušníků rodiny Židů v knize jsou přímo odporné, vraždy, zneužívání žen, okrádání chudých.
Odsouzení vrazi jsou jak kladní hrdinové, krotitel Fiala (zavraždil svou manželku), šašek (zavraždil svou tchyni), tak záporné postavy jako krasojezdec Poly (zavraždil Janetu) Židové Jakob a Lokes (zavraždili Stanzla, podíleli se na smrti 7 služebných), neodsouzená manželka Fialy Klára (zavraždila náhodnou známou), odsouzený a rehabilitovaný Gončar.
Havlíček použil opět svůj motiv pevnosti pod zemí, viz trilogie Gumová pevnost.
Jak se dočteme v smutném autorově doslovu, kniha byla dokončena po Mnichovské smlouvě a mobilizaci Československé armády.
-----------------------------------
Existují 2 výtisky 1. dílu knihy, vzhledově stejné, které mají 2 různé varianty začátku 21. kapitoly

 zobrazit spoiler - obsah / děj knihy 



WebArchiv - archiv českého webu