kniha » Půl války
má v knihovně 18
hodnotilo: 14
76%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Minotaur
Půl války

Joe Abercrombie

Půl války

série: Moře střepů
díl v sérii: 3

Kategorie: fantasy

originální název: Half a War
originál vyšel: 2015

vydání: Laser (Euromedia Group) 2021


Komentáře:
trudoš  | **** 12.02.2021 20:46

Půl války je asi nejdospělejším dílem z celé trilogie Moře střepů. A to nejen v poměru věku hlavních protagonistů, ale především ve ztrátě mladické naivity. Zatímco knihy Půl krále a Půl světa si udržely patinu hrdinského eposu, v němž láska a pravda vítězí nad lží a nenávistí, závěrečná část nám ukazuje, že sebevznešenější motivy nemusí být vždy křišťálově průzračné, jak by se mohlo z písní bardů zdát. Za každým rozhodnutím pro vyšší dobro je nějaký ústupek menšímu zlu, přičemž jedno od druhého se jen těžko rozlišuje.
Takhle zpětně se nemohu ubránit vidět jistou dějovou paralelu s trilogií První zákon. Ačkoli původní snahou Joea Abercrombieho bylo napsat něco jiného než dosud, nakonec jen změnil prostředí a zjednodušil styl, jinak je to vlastně znovu to samé, jen v jasnějších barvách. Přesto jde o skvěle vygradované vyprávění, v němž dobří lidé umírají a ti zlí se často z nesnází vylžou. Také je to příběh, při jehož čtení se vám srdce rozbuší nadšením, že jste mohli být jeho svědkem.

snop  | nehodnoceno 26.11.2021 08:50

Nedokázal jsem dočíst. Znechutilo mě to po cca 100 stránkách natolik, že jsem to odložil a už se k tomu nevrátím. V zásadě platí to, co píše Trudoš, ale zatímco on je spokojen, mi to přijde nesnesitelné – zase je to to samé, co jeho ostatní knížky. Abercrombieho už nikdy více.

Methat  | **** 17.12.2021 21:51

Tretí diel predstavil 2 nové hlavné postavy, ktoré mi boli z celej trilógie najmenej sympatické. Je tu Koll, ktorý nahradil Javriho, pretože z neho sa v podstate stal megapavúk a potom Skara, ktorá ma moc nezaujala a jej línia ma bavila najmenej. Staré známe postavy sa presunú do pozadia a prvá polovica bola opäť slabšia, pretože prevažovali dohady kráľov nad tým ako budú viesť vojnu. Z komorného príbehu o jednom mladom vydesenom človeku, ktorý sa chce pomstiť sa po dvoch častiach stal boj o pol sveta. Kto boli elfovia budete tušiť už v druhej knihe, no použitím ich zbraní na konci sa vrátil Abercrombie tam ako ho poznáme z jeho Prvého zákona.

Lucc  | ***1/2 03.12.2022 09:26

Půl války je z trilogie nejslabší. Četl se mi nejhůř a místy mne nebavil, což se druhému dílu nestalo. Politické pletichy byly až trapné (nulová motivace Jasného Jillinga, Grom-gil-Gorm a jeho rozhodování i osud). Taktéž zamrzí jakási uzavřenost světa, kdežto mapa ukazuje jasnou cestu na jih. Proč tam lodě nejezdí? Proč Dívína a Dněla? Protože se to autorovi hodí do jeho konstrukce.
Na Abercrombieho si budu muset prostě dát pozor. Jeho dospělé knihy jsou nejspíše dost podobné jako tato a to nebude nic moc pro mne. Mám totiž rád konce, kdy si sice postavy prošly těžkostmi, ale překovaly je a tu více tu méně šťastně žijí dál. Pokud nezemřely. Že má kniha nějaký závěr ve smyslu uzavření. Že to není jen překabátění figurek na stejné šachovnici. Toto mi na Půl válce nějak skřípalo. A taky její křečovitost. Autor stále píše své vzletné (a neživotné) dialogy jako z eposu, k postavám se chová jako špatný dramaturg – umí z největších drsňáků dělat krotké pinče s prapodivnou motivací k jednání (Raith, Jarvi) a z slabčáků břity k pohledání (Skara). Dělá ústupky YA v podobě vyměklých rabiátů, nyní mentorů (Modrý Kutíř). A nebojí se nechat logiku stranou, když stojí v cestě jeho záměrům.
Přesto se nedá Půl války šmahem odsoudit. Má silné momenty a postavy jsou v některých fázích dobře napsané a sympatické nebo alespoň nesympatické tím správným způsobem. Nejvíce se nepovedl konec. Autor honil příliš mnoho zajíců. Nejprve některé postavy zlidštil, aby je posléze opět schematizoval, protože se mu to hodilo (Trnka, Jarvi, Raith, Skara) a nezapomněl se přihlásit podobně jako Sapek k propotratová klice. Jak jsem to v mládí cítil stejně! A jak to nyní vidím jinak… K dospělosti románu asi nakonec chybělo dospělé publikum. Protože to zaměření na YA nakonec dobrému příběhu láme v očích zkušeného čtenáře vaz.



WebArchiv - archiv českého webu