kniha » Civilizace
chce si přečíst 1 | má v knihovně 4
hodnotilo: 2
65%
Koupit knihu:
Minotaur
Civilizace

Laurent Binet

Civilizace

Kategorie: sci-fi - alternativní historie

originální název: Civilizations
originál vyšel: 2019

vydání: Argo (web) 2021

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
Gaarq  | **** 17.04.2021 13:46

pokud už neexistuje, pak autor zavedl nový žánr historické ironie. alternativní historie je pro něj nástrojem postavení dějin na hlavu. ne jen nějaké šokantní „co kdyby vyhráli němci“, spíš zrcadlový svět vypovídající o tom našem jako odrazu. po aztéckém století jsem měl trochu obavy, ale ty binet rychle vymazal. autor je zručný řemeslník, kniha je vlastně složena ze čtyř menších, v nichž v uzavřených příbězích představuje příběhy vlivných postav. každý příběh je psán uvěřitelně v jiném slohu a stylu (germánská sága, raně novověký dobrodružný román, …) a to tak, že jsem příběhy jen hltal, což už se mi hodně dlouho nestalo. možná mám malé výhrady k té první části, která je na germánskou story moc učesaná, ale chápu to jako daň modernímu čtenáři. při té poslední jsem si vzpomněl na svou v dětství milovanou knihu o janu kornelovi a jeho dobrodružstvích od m. v. kratochvíla. nejobsáhlejší část pojednává o samotné „konkvistě“ inkou atahualpou ve stylu kronik, dopisů a vyprávění raného novověku, opět smrncnutého moderním tahem.

nicméně, i přes tato mnohá plus, mám neodbytný dojem postmoderního nakašírovaného prázdna. snad jestli se autor příliš vžil do středověkého psaní, kde se originalitou nikdo neobtěžoval a převyprávění, napodobování a skoro i kopírování vzorů patřilo k dobrému tónu. snad tu opravdu jen šlo o mírně výšklebný pohled na obraz na hladině proudící řeky, který sám nic říci nechce, ale nechá člověka, aby si sám vybral, co ho zaujalo a přemýšlel o tom. autor se neubránil mnoha jedovatým aktualizacím (incký ekonomicko-politický systém se nápadně podobná moderním levicovým představám o post-kapitalizmu), ale i ty jsou celkem organicky zasazeny do příběhů (docela mě pobavilo, jak židé nadšeně bojují za svou svobodu pod zástavou velkého slunce a papež se musí spřáhnout s muslimy, aby chránil moc katolické církve, ne katolickou víru).

zkrátka, za přečtení pro zvídavého čtenáře to určo stojí, dá se to i jako svižný příběh se známými kulisami, ale asi mi tam něco chybí. ale třeba jsem to jen přehlédl.

ps. zajímalo by mě, nakolik j titul ovlivněn názvem staré dobré hry sida meiera „civilizations“.

ippokorny  | nehodnoceno 16.09.2021 18:39

Autor v knize uvedl 95 slunečních tezí (v titulku chybně 59), kde se objasňuje, v čem se křesťanství mýlí (např. „pro víru ve Slunce stačí zvednout hlavu a každý ho vidí“).



WebArchiv - archiv českého webu