kniha » Stroje jako já
má v knihovně 1
hodnotilo: 5
66%
Stroje jako já Více vydání = více obálek.

Ian McEwan

Stroje jako já

Kniha vyšla i pod názvem:
Stroje ako ja
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: Machines Like Me
originál vyšel: 2019

vydání: Slovart (SK) 2020; Odeon 2021

odkazy: 3x [recenze]


Informace / Anotace ke knize: Stroje jako já

Keď hlavný hrdina tridsiatnik Charlie nečakane príde k peniazom, neodolá kúpe Adama, jedného z prvých umelých ľudí. S výdatnou pomocou svojej priateľky Mirandy pracuje na zostavovaní jeho osobnosti. Výsledkom ich spolupráce je takmer ideálna bytosť – príťažlivý, silný a múdry mladý muž. Je iba otázkou času, kedy sa stane nevyhnutné a všetky tri strany budú musieť čeliť hlbokej morálnej dileme.

McEwan sa hrá s čitateľom, niektoré udalosti sú až príliš podobné súčasnosti, iné sú čistá fikcia. Napríklad technologická vyspelosť krajiny, ktorá je kompletne digitalizovaná a jedným z najmodernejších produktov je ľudský robot blížiaci sa inteligenciou, pohybmi a emóciami k svojim tvorcom. Autor vďaka svojim trom postavám otvára filozofické otázky, ako je koncept vedomia, pýta sa, akú rolu zohráva v dejinách náhoda alebo ktorým smerom sa bude uberať umelá inteligencia.


Velká Británie prohrála válku o Falklandy a Alan Turing se věnuje vývoji umělé inteligence… To je alternativní historie 80. let minulého století z pera jednoho z nejvýznamnějších anglických prozaiků. Důležitým tématem knihy je však také láska – respektive otázka, jak se vyrovnáme se skutečností, že umělá inteligence patrně nebude umět lhát. Nebude totiž chápat ani naše milosrdné lži, na kterých mezilidské soužití stojí a padá a které my lidé tak dobře ovládáme.


Jiné ocenění :
2019 – Goodreads Choice Awards – Best Science Fiction – 7. místo


 

Externí odkazy:

[recenze] Fandom.sk (Valéria Scholtzová)
[recenze] Chrudimka.cz (Barbora Javorková)
[recenze] Naposlech.cz (Iveta Novotná) - audiokniha



WebArchiv - archiv českého webu