kniha » Sloup ohně a jiné příběhy
chce si přečíst 1 | má v knihovně 44
hodnotilo: 27
80%
Sloup ohně a jiné příběhy

Ray Bradbury

Sloup ohně a jiné příběhy

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka

vydání: Polaris (web) 1993


Komentáře:
jasonix  | ****1/2 27.05.2021 08:34

Z produkce R.B. to není úplně výběr z hroznů, ale také žádný krabičák. Spíš „archív“. Stáčelo se zejména z Temného karnevalu a Zlatých slunečních jablek. Něco málo i jinde. Zřejmě jen titulní „Sloup ohně“ u nás (a teď myslím Česko i Slovensko) jinde nevyšel.

Nejde o „Kaleidoskop“ v malém, ve Sloupu je šíře záběru užší a např. o SF se dá hovořit snad jen v případě Ohnivých balonků (kde i tak převažuje nábožensko-filosofická tématika) a horor tu také bývá jen jednou z příměsí – tu do dystopie, tu do psychologické studie. Po celkem přeskočitelném úvodu R. Lipčíka se čtenáři dostane tří dávek povídek, z nichž v první, nazvané LIDÉ, jde zejména o podobenství, pohádky a částečně i horor. Najdou se četné styčné body s částí třetí – A TI DRUZÍ – kde jde sice zase hlavně o lidi, ale tváří v tvář podivným bytostem. Jen v jednom případě jde o mimozemské entity (Ohnivé balónky). A nakonec jsem si nechal část prostřední – ELLIOTTOVÉ – která je specifická a odhaluje fragmenty ze života svérázné strašidlácké rodiny, v mnohém připomínající konkurenční Addamsovu rodinu. Btw, oba tvůrci, tedy R.B. a komiksový kreslíř Charles Addams se profesně setkali a spřátelili, ale obě „Rodiny“ vznikaly paralelně a samostatně.

Co se kvality týká, poněkud osciluje. Za mě však zůstává na poměrně slušné letové hladině. Asi za to můžu vinit svou bradburyofílii, ale nic mě tu nějak katastrofálně nezklamalo. Na druhou stranu se nekonala ani zásadní překvapení. Bradbury se opět projevil jako věčné dítě, někdy škodolibé, někdy okouzlené… libující si v bizarnostech a morbidnostech, ale současně zkoumající člověka se všemi jeho vášněmi i slabostmi. A tuhle „lidskost“ úspěšně doluje i ze strašidel. :-) Osobně mi nejvíc sedly: groteskní SKLENĚNÁ NÁDOBA, psychologicko-hororová DALŠÍ V ŘADĚ a samozřejmě geniální, alegorická KOSA. Příjemně překvapila poeticko transcendentální ELEKTRÁRNA a dojal NEVIDITELNÝ CHLAPEC.

Kniha má poměrně divokou obálku Juraje Maxona (ale proti těm Baronetovským je to pořád pastva pro oči) a několik málo lapidárních, ale působivých, vnitřních ilustrací Ivo Spasova. Oba ve mně vyvolávají vzpomínky na starou dobrou Ikárii, kde se s nimi bylo možno setkávat. Celkově byl pro mě Sloup ohně příjemným návratem do mých oblíbených raných devadesátek, a současně ponorem do přelomu 40.-50. let v Bradburyho tvorbě



WebArchiv - archiv českého webu