kniha » Vodárna
chce si přečíst 1 | má v knihovně 1
hodnotilo:
0%
Vodárna

Edgar Lawrence Doctorow

Vodárna

Kategorie: fantasy

originální název: The waterworks
originál vyšel: 1994

vydání: Columbus (web) 1996


Informace / Anotace ke knize: Vodárna

Anotace ze záložky obálky
-------------------------------
Vždycky mě vzrušovala duše velkoměsta – a byla to duše neklidná, neustále se zmítala a převracela, měnila podobu a tvar, zavíjela se do sebe a opět se široce rozvírala jako větrem hnaný oblak.
Oním velkoměstem je New York v době po občanské válce, město, jehož ulice se hemží zmrzačenými veterány, kameloty, žebráky, a květinářkami, město ovládané Tweedovou klikou, která řídí jeho záležitosti k svému prospěchu, město, v němž třída nových zbohatlíků a třpytivý lesk slaboduchosti tvoří pozadí masové chudoby a bídy.
Jednoho deštivého dnes zahlédne Martin Pemberton v dostavníku jedoucím po Broadwayi několik starců oděných v černém. V jednom z pasažérů pozná svého nedávno zemřelého a pohřbeného otce. Pemberton všeho zanechá a za oním podivným vozem se vydá. Vstoupí tak na cestu, jež ho zavede do přízračného města, které jako by bylo negativním panoramatickým snímkem New Yorku, obrazem s převrácenými světly a stíny. Záhada Martinova objevu i jeho pozdějšího zmizení přitahuje pana McIlvaina, redaktora novin a kronikáře mnohavrstevného newyorského světa. Postupně si začíná uvědomovat přítomnost temného génia technické podstaty města. New York je pyšnou moderní metropolí; do svých rezervoárů nechává přivádět vodu, plyn zde proudí až k hlavám pouličních lamp a tiskařské rychlolisy chrlí desítky tisíc novin. A přece se při hledání Martina Pembertona otevírá před McIlvainem stínový svět pradávných, prvotních pudů a nelidských provinění. Doctorowovo mistrovství, s nímž nasvěcuje historii jako mýtus, skvěle vyvážená zápletka i elegance autorova stylu činí z Vodárny nezapomenutelný čtenářský zážitek.

 



WebArchiv - archiv českého webu