kniha » Sluneční poutník
v Top10 1 | chce si přečíst 11 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 70
hodnotilo: 54
79%
Sluneční poutník

David Brin

Sluneční poutník

série: Pozvedání
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi

originální název: Sundiver
originál vyšel: 1980

vydání: Laser 1995

odkazy: 1x [ukázka]


Komentáře:
stimílek  | ***** 09.06.2012 14:35

Povedený začátek výborné série. Lidstvo bojuje o svoje místo ve vesmíru, který má vlastní pravidla. Intriky, napětí a zajímavý námět – výzkum Slunce ponorem do jeho žhavého nitra a pátrání po inteligentních tvorech. Jen to politikaření na Zemi mi moc nesedlo.

WugWugs  | **1/2 13.02.2018 22:12

Názov série Uplift, alebo Pozdvihnutie, sa vzťahuje k zámerným zásahom inteligentných bytostí s cieľom vytvoriť, či vylepšiť schopnosti iných, menej vyspelých vesmírnych bytostí, rás – preto sa takýto zásah volá pozdvihnutie. V tomto vesmíre je človek pozdvihnutá rasa – jedna z mnohých, ktorú kedysi dávno jej sochári opustili a nechali napospas vlastným zápasom. Väčšina pozdvihnutých rás, ktoré sú takto opustené, teda nekŕmia postupne poznatkami, totiž zaniká. Ľudská napriek tomu prežila náboženský a protovedecký chaos prameniaci práve z vysokého intelektu bez adekvátnych poznatkov. Hlavným hrdinom je človek Jacob, ktorý sa venuje pozdvihnutiu, genetickej modifikácii delfínov a iných druhov v malom pozemskom merítku. Spolu s ďalšou posádkou sa vypravuje na základňu na Merkúre odkiaľ má ponormi do Slnka skúmať isté zvláštne, duchom sa podobajúce bytosti obývajúce slnečné pásma.

Takéto je v skratke pozadie Slnečného potápača, čiže sci-fi s myšlienkou, ako má byť. Ako zvyknem opakovať, aj pseudovedecké špekulácie sci-fi literatúre svedčia, ak sú vkusne využité (v tomto prípade von dänikenovské o dávnych mimozemských zásahoch na Zemi). Bohužiaľ, postupne sa ukazuje, že zaujímavá premisa nie je zaujímavo využitá a povolanie hlavnej postavy je podružné, nemá s príbehom veľa spoločného, a celkovo je tak trochu super-detektív s ďalšími super schopnosťami k tomu. Ostatné postavy lode sú plne podriadené príbehu, takže existujú len ako jeho jednoduchá funkcia. Brin je vedecký vzdelaný, no znova žiaľ – venuje značné úsilie popisom slnečných úkazov, a len málo bytostiam, ktoré by mali byť hlavným predmetom výpravy/knihy. To všetko prekladá dosť nezáživnou, pomalou akciou. Výsledkom je dojem, že David Brin má síce zaujímavé nápady a nie je zlý spisovateľ, lenže ani dobrý (neviem odhadnúť nakoľko sa na tom podieľa ťažkopádnosť prekladu). 2.5

Dilvermoon  | **** 21.06.2021 22:59

První kniha ze série. Druhý díl sice přímo nenavazuje (odehrává se po pauze 200 let), ale rozhodně jako úvod do Brinova vesmíru Pozvednutých je Sluneční poutník užitečný a při čtení Hvězdného přílivu nebude čtenář tápat v tmách. Je to v podstatě detektivka, odehrávající se převážně na Merkuru a nebo na speciální kosmické lodi ve sluneční atmosféře. Právě pobyt v kontaktu se Sluncem si autor viditelně užíval a jeho popisy a spekulace o sluneční fyzice to jasně dokládají. Jacob Demwa (hlavní postava) je ale poněkud nedořečená. Nevím jestli to byl záměr, ale podle různých informací o něm to vypadá, jako by této knize ještě něco předcházelo (alespoň povídka), protože je tam pár věcí, které nejsou zcela vysvětleny (Ekvádor, Mr. Hyde). Ne že by to bylo vždy nutné, ale tady mi to trochu chybí. Zmíněný detektivní žánr je celkem tradičního střihu, včetně Poirotovského sezvání všech do jedné místnosti a zápletka se podle mého názoru autorovi vydařila.



WebArchiv - archiv českého webu