kniha » NSA: Národní bezpečnostní úřad
má v knihovně 7
hodnotilo: 5
74%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Minotaur
NSA: Národní bezpečnostní úřad

Andreas Eschbach

NSA: Národní bezpečnostní úřad

Kategorie: sci-fi - alternativní historie

originální název: NSA: Nationales Sicherheits-Amt
jiný (obecně známý) název: NSA: National Security Agency
originál vyšel: 2018

vydání: Fobos (web) 2021


Informace / Anotace ke knize: NSA: Národní bezpečnostní úřad

Strojové zpracování informací udělalo rychlé pokroky od té doby, co se lordu Charlesi Babbagemu v roce 1851 podařilo sestavit jeho „analytický přístroj“, který byl tehdy ještě poháněný párou a děrovanými kartami. Oproti tomu se ale celý zbývající technický vývoj podstatně zpomalil. Ještě za vlády císaře Viléma II. byla zřízena německá síť, která byla předchůdkyní světové sítě a která také sehrála významnou roli ve světové válce 1914–1918, aniž by ale mohla zabránit nepříznivému vývoji pro Německo.

Během válečných časů byl vyvinut přenosný telefon a ve Výmarské republice se rychle šířil, stejně jako používání takzvaných společenských médií, která také sehrála významnou roli při vzestupu NSDAP. Když se Adolf Hitler v roce 1933 dostal k moci, převzala jeho vláda kromě jiného také Národní bezpečnostní úřad ve Výmaru. Ten už od císařských dob střežil aktivity světové sítě a měl přístup ke všem datům, která byla občany Německé říše vytvořena. K pohybům na jejich účtech, jejich termínům schůzek, elektronickým dopisům, záznamům v denících nebo k jejich názorovým vyjádřením na německém fóru…


Německá říše v touze po vítězství ve válce v roce 1942 zapojuje veškeré možné prostředky do boje proti zbytku světa. Programátorka Helena Bodenkampová na vlastní kůži zjišťuje, co všechno v Národním bezpečnostním úřadu NSA dokážou. Díky pokročilé počítačové technologii sledují každý pohyb všech osob v celé Říši a využívají k tomu nejenom jejich mobilní telefony. Dokážou najít kohokoli a vyslídit jakékoli tajné plány. Podaří se Heleně zachránit svou životní lásku, nebo se až příliš zaplete do her svého nadřízeného Evžena Lettkeho, který touží po moci a neštítí se překročit žádnou hranici? Neobrátí se nakonec technika proti samotné Heleně? Postaví se Helena a Evžen nacistickému režimu, který si drží kontrolu nad svým obyvatelstvem díky pokročilým technologiím, nebo splní svou povinnost jako správní Němci? Nebude nakonec jejich vlastní počítač chytřejší než oni dva?


Jiné ocenění :
2019 – Deutscher Science Fiction Preis – Bester Roman – 2. místo


 



WebArchiv - archiv českého webu