kniha » Sweetwater
má v knihovně 2
hodnotilo:
0%
Koupit knihu:
Minotaur
Sweetwater

Knut Faldbakken

Sweetwater

série: Bídné roky
díl v sérii: 2

Tato kniha je částí i jiných knih: Bídné roky

Kategorie: sci-fi - postkatastrofická

originální název: Uår. SweetWater
originál vyšel: 1976

vydání: Maťa (web) 2021


SERIE: Bídné roky
[1] Soumračná země
[2] Sweetwater

Neřazené díly série

Informace / Anotace ke knize: Sweetwater

Druhý díl (pův. vyd. 1976) vědeckofantas­tického, postapokalyptického románu norského spisovatele zobrazuje budoucnost osmimilionového velkoměsta, nad nimž se vznáší hrozba hospodářského civilizačního zániku.

Na osudech skupiny lidí, která je soustředěna na uhájení holého života, líčí autor v hrůzyplných obrazech a situacích velmi sugestivně možný zánik a záhubu lidstva. Román je zajímavý, hodnotný, ale místy velmi deprimující a naturalistický.

Na trhu se vzhledem ke katastrofálnímu nedostatku surovin objevuje stále více náhražkových potravin, služby fungují špatně nebo vůbec ne, ponížení, hrubost a surovost jsou pro obyvatele běžnou součástí života, všeobecná krize vrcholí. Bývalý architekt Allan Ung, jeho žena Lisa a pětiletý syn Boy odcházejí z města a usazují se ve starém přívěsu na obrovité skládce městských odpadků, stávají se robinsony na ostrově nakupeném ze zbytků umírající civilizace. Brzy nacházejí i přátele, stejné dobrovolné vyděděnce, jako jsou oni sami: bývalého doktora Fischera, který žije ve staré polorozpadlé vile na břehu zálivu, zamořeného chemickými odpady, obětavou a živočišnou děvku Mary Diamondovou a jejího příživnického ochránce Smileyho a nakonec i tajemnou dvojici „zahraničních dělníků“, Felixe a jeho němého bratra Run-Runa. Vytváří se svérázné společenství, řídící se vlastními nepsanými zákony, dokud i k nim nedorazí z umírajícího města zákony džungle.

 



WebArchiv - archiv českého webu