kniha » Snící drahokamy
v Top10 1 | chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 58
hodnotilo: 55
76%
Snící drahokamy Více vydání = více obálek.

Theodore Sturgeon

Snící drahokamy

Kategorie: sci-fi

originální název: The Dreaming Jewels
jiný (obecně známý) název: The Synthetic Man
originál vyšel: 1950

vydání: Winston Smith 1994; Laser-books (web) 2010

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
Ekyelka  | ***** 20.10.2006 08:21

Vůbec nejde poznat, že jde o prvotinu – dokonce i útěk hlavního hrdiny od zlého otce (který podle klasického syžetu není otcem skutečným) vyplývá přirozeně z běhu děje. Klasika od klasika.

Majkl  | *** 20.05.2010 07:41

Príbehy plné psychológie a ľudskosti mám veľmi rád – Theodore Sturgeon sa pomocou kryštálov a ich výtvorov zaoberá otázkou: Ako definovať ľudskosť? Môže ju mať niekto, kto sa človekom narodil, ale môže byť ľudskejší aj neľudský tvor? Zaujímavý problém drahokamov ma zaujal, ale s blížiacim sa koncom príbeh strácal na uveriteľnosti (najmä Hortyho schopnosti). Príbeh síce ovplýva zaujímavými postavami (Solum a Ľudožrút) a emóciami, ale na mňa nejako hlbšie nezapôsobil (tak ako Ender, Solaris či Kytky pro Algernon veru nie). Možno som v blbom období (to veru hej; skúškové), ale hodnotím ako mierny nadpriemer.

louza  | ***1/2 16.09.2010 13:12

Zvláštní kniha, která těžko zapře autorovu otevřenou mysl a smysl pro zasněnou poetiku. Dlouholetá povídková průprava je zde velice znát. Z dnešního pohledu je možná trošku sporné, zda dílo řadit do zlatého fondu literatury. Až o tak zásadní věc se podle mého názoru nejedná. Pravdou ale je, že ze zaběhlých klišé rozhodně vybočuje i po dosažení svého šedesátiletého výročí.

The_Star_Rover  | ***1/2 23.10.2010 15:43

Snící drahokamy jsou příběhem o zvlášním malém chlapci, který uteče v 8mi letech od adoptivních rodičů a přidá se k podivné cirkusové společnosti. U cirkusáků se ho ujme zakrslá trpaslice Zena, která ihned zjistí, že Horty není jen obyčejný chlapec.. Příběh vrcholí až k očekávanému střetu Hortyho s lidozřoutem, který celé roky pátrá po po prostředníkovi, který by mu objasnil vše o snících drahokamech, které jsou ve skutečnosti skrytou formou mimozemského života na Zemi.

Z textu je cítit autorův smysl pro poetičnost a pochopení lidí, kteří se ocitají na okraji společnosti. Také nevím zda bych tento román zařadil do série Mistrovská díla SF, musím ale říci, že svoje kouzlo má, myšlenku také a napsán je kvalitně.

Lidskost se neměří tím, jak kdo vypadá, ale skrývá se uvnitř každého z nás.

lamahe  | **** 12.03.2014 23:46

Hlboko humanistický príbeh zvláštneho chlapca Hortyho o tom, že človek lepšie vyjde s cudzincom, ctiacim si zásady dobra, ako s morálnou troskou z vlastného rodu. Absolútne najkvalitnejšou proprietou novely je citlivé narábanie s nádherne plastickými postavami a ich interakciami. Okrem toho sa nájdu aj pôsobivé obrazy a napokon, ani sci-fi fabulácia okolo snívajúcich drahokamov nie je, ani po vyše 60-tich rokoch, na zahodenie. Kniha je dobre čitateľná a má spád aj vďaka postupnej gradácii a umnému odkrývaniu súvislostí, vďaka čomu získava charakter detektívky. Rozuzlenie mi síce ku koncu prišlo mierne očakávateľné a trochu bolo cítiť „deus-ex“ syndrómom, ale všetko vyvažovala radosť z čítania dobre premysleného textu.

„Všechno dobro a všechno zlo, všechna naučení, všechen pokrok, všechno závisí na této posloupnosti prvotních příkazů. Přežití jedince za cenu zničení skupiny znamená ohrožení druhu. Přežití skupiny za cenu druhu je okázalou sebevraždou. V tom spočívá esence dobra a chtivosti a pramen spravedlnosti pro veškeré lidstvo.“

Polinius  | **1/2 28.03.2020 03:29

Souhlasím už výše napsaným:

Louza píše: Z dnešního pohledu je možná trošku sporné, zda dílo řadit do zlatého fondu literatury. Až o tak zásadní věc se podle mého názoru nejedná. Pravdou ale je, že ze zaběhlých klišé rozhodně vybočuje i po dosažení svého šedesátiletého výročí.

Kniha v ničem nelže a už její název je přesným popisem pointy díla. Čekal jsem něco jiného, co mi tento styl vyprávění nemohl dát a proto jsem nebyl z čtení moc rozradostněn. Kniha na mne působila jako první verze románu, který ještě čeká na přepsání a na zapracování poznámek od betačtenárů.



WebArchiv - archiv českého webu