kniha » Solaris
v Top10 15 | chce si přečíst 8 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 146
hodnotilo: 177
86%
Solaris Více vydání = více obálek.

Stanisław Lem

Solaris

Kategorie: sci-fi - audiobook - podle filmu/zfilmováno

originál vyšel: 1961

vydání: Osveta - Martin 1964; Československý spisovatel 1972; Knižní klub (web) 1994; Mladá fronta (web) 2003; Academia (web) 2009; Leda (web) 2014; Ikar (SK) (web) 2021; Kniha Zlín (web) 2021

odkazy: 3x [film], 4x [recenze]


Komentáře:
magio  | ***** 22.04.2007 15:34

Okouzlující zážitek v podobě skvělé knihy od nedávno zesnulého polského autora Stanislawa Lema. 9/10

Ciselnak  | ****1/2 05.10.2007 21:06

Okouzlující knížka plná fantazie kterou od dokonalosti dělí jen občasné sáhodlouhé popisy planety, které nudí. Nenechte se zmást filmem, kniha je daleko lepší.

Majkl  | ****1/2 29.03.2008 13:19

Výnimočná kniha o záhade planéty Solaris, kde žije oceán. Ten je predmetom dlhodobého výskumu, ktorým vznikajú mnohé teórie, ktoré rušia teórie predošlé. Príbeh začína príchodom vedca Kelvina, ktorý spolu so Snautom a Sartorom pocíti, že sa úlohy vymenili. Oceán ich akoby prostredníctvom Hostí skúma. Kelvinovým Hosťom je Harey, žena, ktorá sa pred desiatimi rokmi pre koniec ich vzťahu zabila. Kniha je rozdelená na 2 časti. Prvá je výnimočná svojím tajomnom, neskôr psychológiou človeka, ktorý musí žiť vedľa zhmotnených spomienok na mŕtvu osobu. Táto časť je extrémne čtivá a nenájde sa absolútne žiadne hluché miesto, aj keď je tam pár vedeckých popisov alebo histórie solaristiky. Už dlho sa mi nestalo aby som sa takto vžil do nejakej knihy. 1.časť: 5* Najväčšie klady druhej časti sú v spoločnom žití Harey a Kelvina, ich vznikajúcom vzťahu. Druhej časti však výslednú kvalitu dosť zrážajú vedecké popisy, ktoré sú dosť prepracované a autor sa na nich určite dosť narobil, no mňa dosť nudili. Preto tejto časti dávam hodnotenie len 4*. Každopádne túto knihu doporučujem všetkým lebo po úchvatnej poviedke od D. Keyesa som sa stretol s ďalšou skvelou scifi, pri ktorej mi bolo ozaj smutno. Nechápem prečo som scifi nezačal čítať skôr, táto kniha (ktorá dúfam nebude jediná) je dôkazom mojej chyby ;) 9/10

Nezabudnuteľná kniha.

tomts  | ***** 23.09.2008 14:15

Zřejmě nejlepší román polského velmistra SF. Na palubě vesmírné stanice, která zkoumá záhadnou planetu Solaris postupně šílí a umírají lidé. Psycholog Chris Kevin je vyslán na stanici, aby zjistil co se děje, brzy se sám stane jedním ze zkoumaných exponátů… Tuhle knihu jsem četl poprvé jako kluk a vůbec se mi nelíbila, o pár let později jsem pochopil, že lepší knihu už Lem těžko napíše. Nenapsal…

zdenda  | ***** 26.09.2008 23:31

Tak tohle prostě musíte číst! Nehodnotit dle emerického filmu (Lem se do krve rval, že takto neeee). A když už jako film, tak sovětský od Tarkovského.

BlackDawn  | **** 08.11.2008 14:32

Hodně psychologicky laděné scifi s velkým důrazem kladeným na člověka a city.Rozhodně stojí za přečtení, obzvlášť, pokud se Vám líbila koule od Crichtona.Jako jediný zápor mi přišlo místy až přehnané líčení solaristických škol a výzkumníků,ale o to víc jsem se těšil na pokračování přímého děje.

Lucc  | ***** 21.03.2010 15:09

Top literatura nejen mezi SF, ale celkově. Ta bolest, ta nejistota člověka, ta vina a (snad i) odpuštění. A Tarkovského opus je výjimka z pravidla, že kniha bývá lepší než film. Připravte se na zážitek na celý život, pokud tedy máte dost trpělivosti a jste naladěni na tu správnou notu.

Tua  | *** 15.01.2011 04:51

Děj se odehrává na stanici zavěšené nad planetou Solaris jejímž jediným obyvatelem je živý oceán pokrývající téměř celý povrch této planety. Doba velkých výzkumů je u konce. Mnoho let marné snahy navázat s oceánem kontakt uondalo vědeckou společnost. Stanice živoří s posledními třemi výzkumníky na palubě. Jednoho dne přestane reagovat na radiové vysílání. Okolnosti k nimž na palubě došlo letí vyšetřit psycholog, hlavní hrdina Kelvin. Po přistání najde stanici v zoufalém stavu a posádku na dně duševních sil. Celá věc mu zůstává záhadou, dokud se Oceán nerozhodne obdarovat Hostem i něj. Motivem k zakoupení této knihy mi byl samozřejmě stejnojmenný film A. Tarkovského. Pamatoval jsem si jej jen mlhavě a typický způsob režisérova vyprávění mi vzpomínání nijak neulehčil. V tomto případě to však byla spíše výhoda. Rád bych se k němu v brzké době vrátil, abych mohl nyní obeznámen s předlohou konečně objektivně porovnat. Číst si knižní předlohy k filmům Tarkovského je téměř povinností, chcete-li zjistit „Co se to na plátně vlastně dělo.“. Moje čtení na druhý letošní letní čundr s Havrošem.

lamahe  | ***** 12.10.2011 10:19

Máloktorá SF kniha, ktorú som čítal, takto majtrovsky kombinuje tzv. „sense of wonder“ efekt (esenciálne dôležitý pre SF) s prepracovanou psychológiou charakterov a analýzou ich stavu, resp. motivácie. Popisy Solaris mi brali dych, kapitoly z histórie solaristiky dávali hĺbku univerzu a chovanie postáv pridalo všetkému uveriteľnosť. Lem je pritom stále o krok pred čitateľom, ktorý nevie, čo čakať s otočením ďalšej stránky. Solaris je nadčasové dielo, ktoré ani 50 rokov od vzniku nestratilo nič na aktuálnosti a pôsobivosti. Lemovi nekompromisne vyhradilo miesto v prvom rade v dvorane slávy nielen science fiction, ale literatúry všeobecne.

honajz  | ***** 07.01.2012 22:23

Neuvěřitelná kniha v mnha ohledech. Dá se číst znovu a znovu a pokaždé stejně zaujme (třeba Nepřemožitelného, i když má podobné téma, mě číst znovu neláká, i když jsem to zkusil) a stejně vtáhne do děje i záhad. Úvodní scéna přistání je jak z filmu – jednoduchými větami si dokážeme představit kabinu i let samotný, jako bychom tam byli. A podobně na základne. Opět trošičku hapruje konec, to je ale obecně Lemova slabina. Přesto dokonalý a mistrovský kousek opravdu dobré literatury, potažmo sci-fi literatury.

The_Star_Rover  | ****1/2 09.04.2013 01:46

Lem má vlastně krásný styl psaní. Tahle kniha je doslova plná citů. Plná zkoumání lidské duše. Geniálně popisované a nepochopené výjevy planety Solaris. Erupce, představy, zkoumání, myšlenky, život. Tato kniha je pro mě synonymem pro barvitost. Hrozně rád bych někdy chtěl spatřit úsvit v modré a červené. Možná po přečtení této knihy přehodnotíte váš pohled na smysl života.

louza  | *** 13.05.2013 12:40

Zpočátku výborně sugestivně pojatá kniha, která časem rozbředá do nikam nevedoucích úmorných studií na téma Solarisu, vesmíru a tak vůbec. Rozvleklost druhé půle knihy a absence výraznější pointy sráží na kolena dílo, které mohlo o několik dekád předběhnout Crichtonovu Kouli.

Rezaria  | ****1/2 24.08.2015 00:09

Zvláštní kniha, ani nějakou chvíli po přečtení úplně nevím, jak si z ní přebrat dojmy. Lem skvěle zpracoval téma kontaktu něčeho cizího, nepochopení a konfrontace nejhlubších koutů lidské mysli. Jen škoda zbytečně dlouhých vědeckých popisů, zbytečně shazují příběh.

mato_klerik  | **** 20.05.2017 11:26

Klasika. Čítal som až po oboch (skvelých) filmoch, a aj tak som bol prekvapený zádumčivou atmosférou a pomalým (dôkladným) rozprávaním jednoduchého príbehu. Zaujme hlavne myšlienková rovina a filozofovanie nad cudzou inteligenciou…

Strider  | *** 24.11.2017 14:50

Námet je super – kontakt s tak odlišnou formou mimozemského života, že s ňou nedokážeme ani len nadviazať kontakt. Navyše sa odohráva na pustej vesmírnej stanici kde sa dejú veľmi znepokojivé veci. Nádeje na filozofického Votrelca mi ale zhasli, keď sa gradácia deja zasekla niekde pri zauzlení – k vyvrcholeniu a rozuzleniu sa autor vôbec nedostal. Záver je utnutý takým spôsobom, až som pochyboval, či mojej kópii knihy nechýba polovica strán. Škoda, väčšinou to bolo totiž veľmi zaujímavé čítanie (s výnimkou dvoch úmorných pasáží v knižnici). 6+/10



WebArchiv - archiv českého webu