kniha » Půllitr nesmrtelnosti
má v knihovně 3
hodnotilo:
0%
Půllitr nesmrtelnosti

Vladimir Abramovič Dychovičnyj
Michail Slobodskoj

Půllitr nesmrtelnosti

Kategorie: non-genre

originální název: Стакан воды
originál vyšel: 1955

vydání: Mladá fronta (web) 1957


Informace / Anotace ke knize: Půllitr nesmrtelnosti

Anotace z obálky knihy
----------------------------------------------
Vžijte se, milí čtenáři, do situace, že byste zkonsumovali sklenku elixíru, zaručujícího tři sta let života. Dovedete si představit, jaké asi pocity by háraly vaším nitrem? Pravděpodobně dost těžko.
Tento nesnadný úkol vám usnadní dílko Vladimíra Dychovičného a Michaila Slobodského. Má podtitulek: humoristická novela. Ještě jsme si, pravda, příliš nezvykli na třistaletý život. Zato jsme však za poslední léta odvykli tomu druhu literatury, které se říká humoristická. A žít bez ní tři sta let — jistě bychom se nevyvarovali bezútěšného pocitu, kterému nakonec podlehla třistaletá hrdinka Čapkovy „Věci Makropulos".
Humor a satira se v posledních letech projevovaly pouze v drobných literárních žánrech — epigramech, básních, feuilletonech a povídkách. A humor — ten už vůbec stál jaksi příliš skromně v koutku. Novela Půllitr nesmrtelnosti nás upoutá právě proto, že v ní kromě veselého humoru vystrkuje růžky i svižná satira. A navíc se zde k nim druží bohatá fantasie, na niž jsou v poslední době právě autoři tohoto druhu literatury tak nemístně skoupí.
Epickou osnovou novely je půl litru vynalezeného reaktivu — jakéhosi elixíru dlouhověkosti. Tekutinu kdosi neznámý vypije a nastává honička za člověkem, před nímž je perspektiva třistaletého života. Kolem pátrání se rozvíjí děj, jenž přináší mnoho humorných situací a nese množství satirických švihů, zasahujících nevyléčitelné byrokraty, nesvědomité umělce, buržoasní žurnalisty i další životní oblasti, zasluhující satirického prosvícení. Setkáme se zde nejen s typy vysloveně satirickými, ale i s humorně prokreslenými figurkami, které zalidňují obyčejný sovětský život.
V knížce je nejen mnoho humorných záběrů a satirických postřehů, ale i hlubokých pohledů na život, i když podaných lehkým perem humoristů.
--------------------------------------------

Jiná anotace
--------------------------------------------
V kombinátu poskytující služby dojde k záměně aktovek zákazníků a následně nějaký zákazník omylem vypije obsah sklenice z aktovky. Ve sklenici má být podle přiloženého spisu sérum prodlužující život. Dojde k pátrání, který zákazník obsah sklenice vypil. Každý oslovený zákazník zvažuje, jak by svůj prodloužený život prožil a zvažuje změny ve svém životě. Další pátrání ukáže, že oslovený zákazník sérum nevypil, a následuje pátrání po dalším zákazníkovi. Pátrání narušuje sovětský byrokratismus dovedený do absurdity. Oslovení zákazníci mají na využití své dlouhověkosti různé názory, které vedou do různých absurdních situací včetně otázky komerčního využití.


 zobrazit spoiler - obsah / děj knihy 



WebArchiv - archiv českého webu