kniha » Stanice Pell
v Top10 1 | chce si přečíst 2 | má v knihovně 73
hodnotilo: 43
78%
Stanice Pell

Carolyn Janice Cherryh

Stanice Pell

série: Company wars
díl v sérii: 3

Kategorie: sci-fi

originální název: Downbelow Station
originál vyšel: 02/1981

vydání: Winston Smith 1992


Komentáře:
Pátrač  | **** 07.06.2014 22:42

Nikdy jsem nečetl od této autorky žádnou další knihu, jen tuto. Myslím si, že vysoké ocenění, které jí přiřkli američtí čtenáři je oprávnění a snad se jí dařilo i v dalších dílech psát stejně zajímavě.

Popravě řečeno napřed jsem z té knihy radost neměl. Malá, tlustá takže se nedařilo ji držet otevřenou a neznámá autorka. Když jsem se začetl, nešlo přestat. Děj pěkně odsýpá a když člověk dočte, má pocit, že to nebyl ztracený čas.

WugWugs  | **** 19.10.2016 08:37

Kto trochu pozná Cherryhovú vie, že môže očakávať inteligentnú a dobre napísanú science fiction, ktorá sa rozvíja detailným opisom postáv, ich charakterov, histórie univerza, spoločensko-politických pomerov, v ktorých žijú a vzájomných vzťahov všetkého. Stanica Pell je toto všetko na druhú. Vyžaduje si vyššiu mieru sústredenia, čo sa neskôr odmení (alebo aj nie) pochopením aký zmysel to len dáva. Kto očakáva rýchly spád alebo dej – prvá polovica knihy (okolo 300 strán) je len úvodom k deju:) a asi toľko mi trvalo urobiť si aký taký prehľad v postavách a ich úlohách – takže nič pre netrpezlivých. Dej a vlastne celý jej vesmír nie je čiernobiely, ale perspektívny. Napríklad, kapitánku lode Nórsko na viacerých miestach rôzne postavy charakterizujú ako zosobnenie chladnokrvnosti. Keďže však čítame aj jej vlastné hľadisko, môžeme si tento dojem poopraviť (alebo aj nie, podľa toho, ako chladnokrvnosť chápeme). Súčasných udalostí sa dotýka hlavne téma utečencov, v tomto prípade z rôznych vesmírnych staníc, pretože v Cherryhovej univerze je len málo obývateľných planét. Diplomacia, úklady, taktiky a stratégia sú v centre pozornosti, a nie akčný scenár. Aj napriek môjmu skôr pozitívnemu zážitku, postáv sa mi zdalo príliš veľa na (kvázi)uzavretý román a kniha je miestami naozaj zdĺhavá, objektívne teda 7. Stanica Pell je však prvý diel cyklu Company wars, ktorý zas patrí do monštrózneho Univerza Alliance-Union, a ako jeho fanúšik dávam 8.

abélard_lindsay  | ***** 17.11.2020 00:01

Tak toto bol totálny turbo nášleh! Stačila mi v podstate prvá kapitola (t.j. prvých 18 strán) kedy dostaneme stručný úvod čo sa stalo medzi rokmi 2005 až 2352 a jazda do tohto úchvatného sveta C.J.CH. sa mohla začať. Nemóžem knihe vytknúť absolútne nič pretože ma bavila od začátku do konca. Tak dobre napísané charaktery som ja osobne snáď v žiadnej knihe nečítal. K vytvoreniu si sympatií k jednotlivým postavám dopomáha spôsob akým sú rozpísané, sledovanie ich rozhodnutí, či konaní a ich osudy ktoré sú dopĺňané opisom života na samotnej stanici, na Dolne, či na vesmírnych lodiach.
Politikárčenia je pochopitelne v tejto knihe až až keďže nosná časť príbehu je z založená práve na tom, respektíve na vzťahoch medzi dvoma hlavnými frakciami. Do toho celého potom vstupuje Mazianova flotila a hlavne zložitá postava kapitánky vojnovej lode Nórsko, Signy Malloryová.
To čo určite nadchne každého správneho technokrata, mňa nevynímajúc, je fakt slušné množstvo vesmírnych lodí, staníc, raiderov či obchodných lodí, ktorých názvy sú krásne v knihe vyznačené kurzívou. Pre mňa ale velká škoda že z Velkého kruhu sa okrem staníc ako Viking alebo Námorník podrobnejšie nerozoberá osud ostatných staníc ako Vzdialená, Ráj, Wyatt a mnoho dalších. I keď na druhú stranu z knihy zas dostávame velkú kopu iných informácií. K nim určite odporúčam urobiť si hneď od začátku aspoň približnú mapu vesmírnych staníc, nezaškodí seznam, ktorý kapitán velí ktorej lodi, k nim prislúchajúce raidery, poprípade zapísať si lode obchodníkov. Samozrejme toto všetko sa dá dohladať aj na fan stránkach ale to už neni taká zábava. Tak či onak si myslím že táto pomôcka velice pomôže budúcim čitatelom nezamotať sa v neprebernom množstve názvov a mien.
Na záver musím ešče velice pochváliť dva nákresy na začiatku knihy a to vyobrazenie nosiču LSZ5 Nórsko a rez stanicou Pell s jadrom, dokmi a sekciami ktorý velice napomáha orientovať sa v dianí na stanici. Summa summarum za mňa 100%.



WebArchiv - archiv českého webu