kniha » Kletba krkavců
má v knihovně 2
hodnotilo: 3
80%
Kletba krkavců

Kevin Hearne

Kletba krkavců

série: Sedm kenningů
díl v sérii: 2

Kategorie: fantasy

originální název: A Blight of Blackwings
originál vyšel: 2019

vydání: Argo (web) 2021


Komentáře:
snop  | ***1/2 04.11.2021 02:32

Těžko mě může kdokoli nařknout z primitivního antikomunismu, ale to, jak naivním způsobem teen hrdinové (tvořící naštěstí jen cca pětinu POV) budují svou socialistickou utopii, je pro člověka mého věku téměř nesnesitelně dementní. Vzhledem k tomu, že kniha je i jinak poměrně „woke“, tak holt prostě nezbývá než to ignorovat a odmávnout stejně, jako člověk odmávne z jiné strany strachy a naděje Cardovy či Šlechtovy.

Když pominu tuto záležitost, je to obdobně dobré jako první díl. Můj strach, že se vypravěč rámcového příběhu dostane do současnosti a nebude už mít, co vyprávět, se vyřešil časovou koncentrací děje – známe to. První díl Eragona pokrývá několik měsíců, druhý několik týdnů, třetí několik dnů,… Tak tady první díl pokryl odhadem něco přes rok, druhý už jen asi 2–4 měsíce.

Všechny ty vyprávěné příběhy (až na výše zmíněné budování socialismu) jsou intenzivně zábavné, postavy celkem plastické a realistické. Trochu bych vyčetl, že svět je poněkud nekonsistentní, ale asi nelze vždy čekat vymazlený worldbuilding typu Sandersona, a tenhle nakonec ještě stále celkem drží.

Poslední díl si rád přečtu.



WebArchiv - archiv českého webu