kniha » Stanice Red Cross
chce si přečíst 4 | má v knihovně 28
hodnotilo: 20
77%
Koupit knihu:
Minotaur
Stanice Red Cross

James White

Stanice Red Cross

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka

originální název: Hospital Station
originál vyšel: 05/1962

vydání: AFSF 1994


Komentáře:
Kordus  | ****1/2 17.07.2010 21:26

Tuhle knížku jsem dostal od mámy v deseti letech, když jsem byl nemocný a neměl jsem co dělat, abych se zabavil. Sfoukl jsem ji na jeden zátah a přišla mi výborná. Navíc to bylo asi moje první pořádné sci-fi, co se mi ocitlo v ruce… A teď, když je mi 25, jsem si ji přečetl znovu. Čekal jsem, že mé nadšení bude zchlazeno a velice pozitivní vzpomínky vezmou za své. A prdlajz! Je to pořád bomba :)

BorgDog  | **** 26.07.2010 13:05

Krátce řečeno cosi jako SF ekvivalent „Pohotovosti,“ několik novel z prostředí galaktické nemocnice propojených volně postavou hlavního psychologa O´Mary. Práce v zařízení pečujícím o zdraví mnoha inteligentních tvorů převážně velmi nehumanoidního vzhledu, fyziologie i životního prostředí klade na lékaře vysoké nároky a často je staví před nutnost řešit i podstatně jiné problémy než medicínské. Pokud tedy chcete zjistit, jak to dopadá, když je neoblíbenému doktorovi hozena na krk péče o osiřelé emzácké mimino váhy pár set kilogramů, jak těžké je chytit uprchlou měňavku nebo co se stane, když nemocnici postihne nápor zraněných z válečné vřavy, čtěte.

Je možné, že námět intergalplanetární nemocnice někdo použil dřív nebo naopak později, a že to udělal lépe než James White, a také, že právě lehčí tón povídek občas věci trochu škodí. Já ale žádnou jinou verzi tohoto námětu neznám a celkově hnihu hodnotím jako velmi zdařilou.

Nelson  | ***1/2 06.03.2016 09:25

Tato kniha je zajímavá hlavně svým námětem, téma galaktické nemocnice je docela jedinečné. Ale bohužel provedení už není tak dobré. Všechny povídky jsou jak přes kopírák, neznámý druh mimozemšťana a bádání hlavního hrdiny, co mu vlastně je a jak ho léčit. Žádná z povídek není vysloveně špatná, ale ani tak dobrá, aby v paměti uvízla na delší dobu.



WebArchiv - archiv českého webu