kniha » Spasitel
v Top10 1 | chce si přečíst 2 | má v knihovně 21
hodnotilo: 40
86%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Minotaur
Spasitel Více vydání = více obálek.

Andy Weir

Spasitel

Kniha vyšla i pod názvem:
Posledná šanca
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi - hard sci-fi

originální název: Project Hail Mary
originál vyšel: 2021

vydání: Euromedia Group (web) 2021; Lindeni (web) 2022; Lindeni (web) 2023

odkazy: 5x [recenze]


Komentáře:
FerryH  | ****1/2 26.10.2021 13:14

Dobré čtení!
Román jak vystřižený z dob Zlaté éry SF. Cokoliv bych napsal navíc k oficiální anotaci by bylo více či méně spoilerem k určité části románu, tak raději jen stručně:
…za mě – lepší než Marťan i Artemis… ;O)

snop  | ***1/2 28.10.2021 11:33

Je těžké říct něco úplně bez spoilerů. Je to dobře napsané, je to občas vtipné až do hlasitého smíchu, je to intenzivně zábavné od začátku až do konce a vyzařuje to víru v lidstvo.

Velkou slabinou je akce, kde jsem se celkem často ztrácel a vůbec si nedokázal představit, co se právě stalo. Jelikož je ale celkem zbytečná a nemá žádný dopad na děj, který má těžiště – podobně jako v Marťanovi – v úvahách a řešení problémů, vlastně to nevadilo.

Co se týče řešení druhého nejzásadnějšího problému postaveného před hrdinu, má to hrdina až podezřele jednoduché, což je sice vysvětleno, ale z mé strany ne úplně uspokojivě, nehledě na to, že, abych se vyjádřil dostatečně enigmaticky, povaha a vlastnosti tohoto problému by dle mého názoru hrdinovi vůbec neumožnily být před něj postaven. Plus kdyby hrdina nebyl před tento problém postaven a tento problém neměl přesně ty vlastnosti, které měl, patrně by se mu vůbec nepodařilo splnit misi, což bohužel občas vytvářelo dojem boha ze stroje.

Navíc, poslední hrdinovy kroky byly dle mého názoru nelogické a působily spíše jako vehikulum dalšího děje než jako něco, co by člověk v hrdinově situaci udělal. Místo kompletního řešení, které s sebou přirozeně neslo nepředvídatelná rizika a zbytečné zdržení, by každý rozumný člověk udělal pouze proof of concept a letěl by od toho.

Ale jinak je to velmi dobré a čte se to samo, taková jednohubka na večer. Rozhodně o dost lepší než Artemis, Marťana jsem pouze viděl a tam mi to připadá hodně podobné – proto taky nedávám vyšší hodnocení.

jasonix  | **** 21.12.2021 08:25

Souhlasím, že tady by bylo škoda vyzrazovat cokoliv konkrétního k ději. Takže jen pár impresí. Kniha se tváří jako komerce, takový ten placebo román z knižního klubu s křiklavou obálkou, „dechberoucími“ recenzemi a příslibem brzkého filmového zpracování. Ale pod touhle slupkou se skrývá slušná hard SF. Weir předvádí, jaké kejkle se dají vyždímat z celkem jednoduchých nápadů. Každý detail má vymazlený, nic se tu neděje jen tak. Se čtenářem si pohrává se škodolibou rafinovaností. Jako toreador mávající muletou ho svádí falešným směrem, nechává ho pochybovat o premisách dovedených ad absurdum, aby jej až po sadisticky dlouhém napínání přivedl k poznání a vše do sebe nechal zapadnout. Během dlouhého čtení mě spousta věcí iritovala. Chystal jsem se poukázat na duchamorné explicitní výklady, na tu nálož fyziky, chemie, fyziologie atd., ale ve výsledku právě na nich (a méně na ději) zápletka stojí a padá. Stejně jako na spoustě „vědeckých experimentů“ prováděných tak říkajíc na koleně (posuzovat věrohodnost technických řešení radši nebudu :-) ). Chtěl jsem kritizovat schématickou psychologii a morálku postav, ale zase: to, co autor předvedl v závěrečné cca pětině, mi vzalo vítr z plachet. Grace připomínající geniálního dementa tím některé moje body ztratil, ale jiné zase získal. O Strattové nemluvě. Suchý humor, často sebeironický a známý už z Marťana, je tu jen v nano-dávkách, ale sedí. Osvěžením jsou i aluze na klasická díla nejen SF a nejen literární (Star Trek, Rocky, Beatles etc.). I přes některá klišé, hraniční překombinovanost a jistou zběsilost mám z knihy finálně uspokojivý, takový „útulný“ pocit. Pocit, že všechno to poučování nebylo nadarmo. Pocit návratu do let klukovského okouzlení, kdy jsem hltal Lemovy „Astronauty“, Clarkeovu „Vesmírnou odyseu“ a hlavně sérii Baumanových hybridních (vědeckofantas­tických & vědecko-populárních) knih, z nichž iniciační pro mě bylo zejména „Na prahu neznámých světů“.

Zbyna  | ****1/2 23.12.2021 00:58

Sympatický, ale ne úpně dušinovský hlavní hrdina. Originální děj, a pokud rádi bádáte a věříte, že by věci měly dávat smysl, tak je tu příběh právě pro vás.

Pista  | ****1/2 23.03.2022 21:48

Aby informace v SF knize byly vyvráceny po necelém roce od vydání originálu, tak to asi nemá obdobu! Autor se v ději knihy totiž domnívá, že Roskosmos bude hrát nějakou významnou roli v budoucím poznávání vesmíru. Jinak: jsem v první čtvrtině a dost mě to baví!

Methat  | ***** 12.03.2024 08:58

Perfektné technické sci-fíčko a tentoraz o triedu ešte lepšie než Marťan. Z príbehu nechcem nič prezrádzať, pretože každý čriepok informácie je spoiler, no je to jazda od začiatku až do konca. Odporúčam prečítať. Na film sa už teraz neviem dočkať.



WebArchiv - archiv českého webu