kniha » Vraždy ve Vulkánské akademii
má v knihovně 22
hodnotilo: 16
75%
Vraždy ve Vulkánské akademii

Jean Lorrah

Vraždy ve Vulkánské akademii

série: Star Trek
díl v sérii: 5
kniha patří do světa: Star Trek

Kategorie: sci-fi

originální název: The Vulcan Academy Murders
originál vyšel: 1984

vydání: Albert (web) 1995


Komentáře:
Phoenix  | **** 29.08.2011 13:59

Jak už název napovídá, v téhle knize se vypravíme na Vulkán a to ve složení Spock, Kirk a McCoy. Samozřejmě se seznámíme s novými Vulkánci, potkáme staré známé a také poznáme lidi, kteří na Vulkánu žijí už delší dobu. Když pominu hlavní příběh, kdy dva lidé zemřou za zvláštních okolností a Kirk začne vyšetřovat případ jako vraždy, protože Vulkánci odmítají věřit, že by se něco takového mohlo stát, nejzajímavější na této knize byl popis vnitřního světa Vulkánců. Kniha by klidně mohla sloužit jako sonda do jejich intimního světa, protože popisuje mnoho jejich vnitřních a emocionálních pochodů a ukazuje, jak se jejich svět liší od našeho.
Hlavní příběh není špatný, spíš trochu ohraný a ne moc nápaditý. Máme tu mrtvé a musíme zjistit, kdo je zabil. A Kirk použije nejjednodušší vylučovací metodu, při níž mu zbude jasný kandidát. Jenomže na konci se samozřejmě ukáže, že on to nebyl, protože ve skutečnosti vraždila ta nejmíň nápadná osoba. Jenomže v tomto románu zas tak nenápadná nebyla, protože příběh na ni nenápadně upozornil hned na začátku. Příště by to chtělo indicie k nalezení vraha trochu víc zakamuflovat, přidat nějaký ten motiv a hned by byl detektivní příběh o stupínek výš.

squire  | *** 17.05.2012 13:11

Lepší průměr série. Velkým plusem je detailní rozvedení toho, co se vlastně Vulkancům honí v hlavě, když se žení/vdávají. Setting příběhu nezklame žádného trekkieho, ovšem výstavba detektivky jako takové dost sráží celkové hodnocení. Osobně bych si dovedla představit lepší důvod, proč zabít Amandu.. ehm, nebojte se, není to spoiler:)



WebArchiv - archiv českého webu