kniha » Království lhářů
chce si přečíst 1 | má v knihovně 3
hodnotilo: 2
40%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Minotaur
Království lhářů

Nick Martell

Království lhářů

série: Odkaz krále žoldnéřů
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: The Kingdom of Liars
originál vyšel: 2020

vydání: Laser (Euromedia Group) 2021

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
snop  | **1/2 25.11.2021 09:24

Když já strašně nemám rád, když se hlavní hrdina chová hloupě, ba jako kretén. Je sice pravda, že v tomto konkrétním případě je to nejspíš reflektovaný autorský záměr, ale působí to hrozně rozpolceně: vše je psané v ich formě z pohledu tohoto dementa, což vysvětluje, proč sám sebe vnímá daleko pozitivněji, než jak bych jeho činy hodnotil já, nebo jak jeho činy hodnotí i vedlejší postavy, ale je to celé zvláštní. Buď je to na mě až moc fikaný umělecký záměr, nebo je autor nepořádnější, než by bylo pro takový autorský záměr třeba.

I to, jak málo jsou načtrnuty motivace jiných postav a vůbec svět, ve kterém se příběh odehrává, lze hodit na to, že je to příběh vyprávěný z pohledu člověka s lehkou kognitivní deficiencí. Ovšem pro čtenářě je to poněkud stresující: spousta naznačených linek se nijak neuzavře, ke katarzi nedojde, postav je hodně, ale jsou k ničemu a jsou opouštěny ve chvíli, kdy se hrdinovi k ničemu nehodí… a celý ten závěr, kde dojde k několika překvapivým zvratům na prostoru několika stránek, je vyloženě hloupý…

Má to svá světlá místa a dá se to číst, ale rozpadá se to a psychologicky je to na úrovni zpovykaného kňourajícího puberťáka. Druhý díl, bude-li, mě nezajímá, příběh je naštěstí zcela uzavřený, chapadélka do budoucnosti jsou sice vypočitavě natažena, ale nechávají mě zcela chladným.

Alfi  | *1/2 12.01.2022 23:19

Musím si dávať väčší pozor na skryté Young Adult knižky. Divný, nelogicky fungujúci svet, násťročný hrdina ktorý asi má byť strašne cool ale rozhodne nepôsobí moc rozumne alebo sympaticky. Priznávam, dal som prvých 200 strán a zvyšných 250 už len výberové kapitoly a koniec. Viac sa fakt nedalo.



WebArchiv - archiv českého webu