kniha » Obležení
chce si přečíst 1 | má v knihovně 25
hodnotilo: 11
88%
Koupit knihu:
Minotaur
Obležení

Peter David

Obležení

série: Star Trek - Hluboký vesmír devět
díl v sérii: 2
kniha patří do světa: Star Trek

Kategorie: sci-fi

originální název: The Siege
originál vyšel: 1993

vydání: Laser-books (web) 2002


Komentáře:
BorgDog  | **** 21.09.2009 11:47

Román psaný typicky davidovským stylem s typicky davidovským mixem akce a bokem nahazovaných témat k zamyšlení, tentokrát převážně nad střetem tolerance a náboženské víry, byť ne v tak extrémní formě jako třeba v „Prašť jako uhoď.“ Tvrdý konflikt dvou měňavců, fanaticého policajta Oda a psychotického sériového vraha má švih i šťávu, překlad davidovských slovních hříček a legrácek je brilantní. Nudit se rozhodně nebudete a i když sem tam probleskne dojem „tohle už znám,“ autorovi budiž přičteno ke cti, že zdroje své inspirace (mj. dalšího slavného „měňavce,“ Cameronova Terminátora T-1000) nepopírá, ale v předmluvě se k nim hrdě hlásí.

Největším záporem je podle mě závěr, který autor prostě v zápalu přestřelil. Na hony z něj čiší jeho minulost comicsového scénáristy, kde čtenáři přímo před očima defilují barevné obrázky a bubliny s textem – jenže co se snese v comicsu, v knize už je příliš. Nebýt tohoto, byla by hvězdička navíc, i tak je však Obležení jízdou, která je na Star Trek standard vysoce nadprůměrná a určitě nezklame.

Phoenix  | **** 25.10.2011 17:06

Úvodní slovo autora ve mě vyvolalo menší pochybnosti hned na začátku, které se nakonec více či méně vyplnily. David tuto knihu psal v době, kdy bylo odvysíláno jen několik epizod DS9, takže první, co mi přišlo na mysl, bylo, že asi nemůžu očekávat příběh „v duchu seriálu“. Nakonec to tak opravdu bylo, ale to ještě nutně neznamená nevýhodu. Sice to bylo méně „dýpspejsové“, ale to nám v knize bohatě vynahradí akce. Začátek byl sice rozvláčnější, ale když konečně přišlo co k čemu (Odo k vrahovi), děj byl jak na horské dráze. Ano, chyběla mi atmosféra seriálu, ale kvůli tomu nemůžu tvrdit, že je kniha méně hodnotná. PS: Ferenga s kufrem na kolečkách jinde nepotkáte:-)



WebArchiv - archiv českého webu