kniha » Prapodivné potíže I.
má v knihovně 2
hodnotilo: 4
78%
Koupit knihu:
Minotaur
Prapodivné potíže I.

Jeff VanderMeer

Prapodivné potíže I.

Kuňkadlení

série: Útrapy a ústrky Jonathana Lambsheada
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - pro děti a mládež

originální název: The Adventures of Jonathan Lambshead, vol I: Peculiar Peril. Book I: Wobbling
originál vyšel: 2020

vydání: Argo (web) 2022


Komentáře:
snop  | ***1/2 20.03.2022 00:35

Opravdu prapodivné potíže. Lehkou rukou sepsaný výtrysk čiré surreálné kreativity, který asi nějak drží pohromadě, ale jelikož jde o první díl, není to moc poznat. Magie spotřebovávající kozy, žížaly a vzteklé čipmunky po milionech, pušky vystřelující medvědy, žravá upjatá učitelka, Aleister Crowley a Napoleonova hlava, a to jsem nezmínil ani desetinu toho bordelu, který si kniha klade za cíl zkatalogizovat.

Je to překvapivě celkem přístupné a čtivé, ale díky vysoké míře surreálna i toho lehkého pera se do toho prostě člověk nedokáže úplně ponořit a začíst. Na jeden čet se to přečíst asi nedá, snadno se toho člověk přejí.

Piranesi na LSD říznutým koksem.

Jinak tag „pro děti a mládež“ je zde imho hodně problematický.

jirikk  | ****1/2 20.05.2022 12:54

První díl duologie (tedy nejspíš?), ve které VanderMeer klame tělem. Tohle opravdu není pro mládež, přes lehký a někdy až frivolní styl vyprávění čeká ve skutečnosti čtenáře pěkná dávka temnoty i komplikací. Ujeté je to až běda, přesto ale drží pohromadě. Jedná se o zdánlivě humornou stránku autorových vážných románů, přesto jde vlastně o to samé. Některá místa takřka doslovně citují skvělou sérii Jižní zóna, jiná zas svou obrazností připomenou Finche. Přesto jde o zcela svébytné dílo, bohužel skutečně jen o polovinu příběhu. Na celkové zhodnocení je tedy nutné si počkat na druhý díl, snad s ním Argo nebude dlouho otálet.



WebArchiv - archiv českého webu