kniha » Královny hrůzy
má v knihovně 2
hodnotilo:
0%
Královny hrůzy
Sestavil/i:

Graeme Davis

Královny hrůzy

Hororové a duchařské povídky britských a amerických spisovatelek

Kategorie: antologie

originální název: More Deadly than the Male: Masterpieces from the Queens of Horror
originál vyšel: 05/02/2019

vydání: Fobos (web) 2022

odkazy: 2x [recenze]


Informace / Anotace ke knize: Královny hrůzy - Hororové a duchařské povídky britských a amerických spisovatelek

Tato nová antologie strašidelných a hororových příběhů z per význačných britských a amerických spisovatelek představuje současným čtenářům klasické povídky jako „Žlutá tapeta“ Charlotte Perkins Gilman, i zapomenuté mistrovské kousky.
Je všeobecně známo, že Mary Shelley je autorkou Frankensteina, avšak její další hrůzostrašné příběhy jsou o poznání méně známé. Harriet Beecher Stowe, proslulá zejména díky Chaloupce strýčka Toma, napsala několik překvapivě působivých hororových povídek. V témže roce, kdy jí vyšel román Malé ženy, vydala Louisa May Alcott jednu z vůbec prvních strašidelných povídek s tématikou mumií. A tyto dámy nebyly samy. Už od počátku gotické a hororové literatury zkoumaly spisovatelky hranice strachu a snily temné sny, ze kterých čtenáři dodnes nemohou spát.
Tato antologie zahrnuje hororové a strašidelné povídky známých spisovatelek i díla pozapomenutých autorek jako Mary Cholmondely a Charlotte Riddell, které si nicméně zaslouží, aby se o nich dozvěděli i současní čtenáři. Povídky doplňují krátké medailonky, které čtenáře seznámí se spisovatelskou dráhou i s životními osudy těchto pozoruhodných a nadaných žen.

 

Externí odkazy:

[recenze] iLiteratura.cz (Pavel Pecháček)
[recenze] Fantasy Planet (Zuzana Hloušková)



WebArchiv - archiv českého webu