kniha » K čemu jsou zbraně
chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 9
hodnotilo: 13
78%
Koupit knihu:
Minotaur
K čemu jsou zbraně

Iain M. Banks

K čemu jsou zbraně

série: Kultura
díl v sérii: 3

Kategorie: sci-fi

originální název: Use of Weapons
originál vyšel: 1990

vydání: Planeta9 (web) 2022


Komentáře:
dva mraky  | ***1/2 17.04.2022 19:49

Mam dost rozporuplné pocity. Svět Kultury je originální a poutavý. Hlavní hrdina je žoldnéř pronásledováný stíny minulosti. Pro Kulturu mění osudy celých planet. Někdy neřeší, kteří jsou ti hodní. Někdy naopak uplatňuje své vlastní představy o spravedlnosti. Jako většina úspěšných žoldnéřů z fantastiky je dost šílený. S ním se dostaneme na spoustu opravdu zajímavých míst. Román je mozaikou právě probíhající Zakalweho akce a spousty flashbacků, ze kterých postupně vyvstává ona temná minulost. Scény z dětství, z bitev, život v rozpadlé chatrči se střídá s prostředím luxusně dekadentní Kultury. Další postavou je agentka Zvláštních okolností, která Zakalwemu zadává práci, reprezentuje poněkud kontroverzní morálku Kultury a také dodává další pohled. Náležitě ujetý dron je třešinkou na dortu. Začíst se může být nelehké, protože zvlášť ze začátku je kniha hodně nesoudržná. Pak se vyprávění trochu zaostří na příběh o zakázce, kterou Zakalwe podmíní setkáním se ženou ze své tajuplné minulosti. Koláž událostí a míst má úžasnou atmosféru dekadence, zmaru, jindy bezstarostné odvahy dané tím, že to nejhorší už se stejně stalo. A všude číhaji démoni z minulosti, na které se nedá zapomenout, dá se na ně jen chvíli nemyslet. Bohužel tento jinak silný román s řadou působivých momentů doplácí na svou dějovou stavbu. Hlavní pointa leží kdesi v hrdinově minulosti a tím je dost odřízlá od „svorníku“ tj současné akce, která v podstatě žádné zajímavé vyvrcholení nemá. Autor navíc považuje finální odhalení za tak zásadní, že už s ním dal moc nepracuje . Jenže já osobně jsem sice ono odhalení nečekal, jenže to příliš nezměnilo můj náhled na události. Protože bylo jasné že hlavní hrdina vyvedl něco strašného ať už nechtěně, či úmyslně, takže odhalení pak nemá zlomový efekt a další pointa je nevýrazná. Takže jsem sice nadšen atmosférou, prostředím a hrdiny. Ale současně dost zklamaný protože kniha na mě zapůsobila spíš jako medailonek dotyčného žoldnéře, než plnohodnotný román…

jirikk  | ****1/2 10.05.2022 06:58

Třetí díl cyklu o Kultuře, ve kterém Banks zkoumá možnosti vážné polohy space opery. Hlavním hrdinou je člověk stojící mimo Kulturu, žoldnéř a nadlidsky schopný bojovník Zakalwe. Knihu záměrně komplikuje dvojí časová rovina, přičemž ta starší není vyprávěna v chronologickém pořádku. To vede k poměrně silnému zmatení čtenáře, chvílemi vše působí spíše jako soubor volně pospojovaných povídek. Což ovšem není pravda, vše do sebe zapadne odhalením závěrečného, poměrně brutálního twistu. Myslím, že pokud bych začal číst knihu hned na konci znovu, řada věcí by dávala jasnější smysl a užil bych si ji ještě víc. I tak ale spokojenost a Planetě9 dík za odhodlání, se kterým se do tohoto nelehkého cyklu pustila.

snop  | *** 23.10.2022 17:08

Na rozdíl od smířlivějších komentátorů já bych tu výstavbu směle označil prostě za bordel. Jsou to střípky s nejasnými motivy i vyústěními, a „nečekaný twist“ na konci prostě jenom podtrhuje, jak to vůbec celé nedává smysl. Po Hráči návrat k narativní struktuře Fléba, a tedy z mého pohledu zásadní propad.



WebArchiv - archiv českého webu