kniha » Uragán
má v knihovně 4
hodnotilo:
0%
Uragán Více vydání = více obálek.

Nikolaj Španov

Uragán

Kategorie: sci-fi

originální název: Ураган (Uragan)
originál vyšel: 1961

vydání: Vydavateľstvo politickej literatúry 1962; Nakladatelství politické literatury 1963

odkazy: 1x [info], 1x [e-book]


Informace / Anotace ke knize: Uragán

Anotace z odkazu na fantlab.ru
V SSSR byl postaven raketový letoun vyzbrojený speciálními zbraněmi, které neutralizují jaderné bomby. Imperialisté se s tím nemohou smířit a chystají i nejrůznější intriky.
Kniha je přístupná v licenci DNNT na Krameriu NKP.


Anotace na založce českého vydání knihy:
Španovův Uragán navazuje na jeho známé „Žháře“, a to především svým hlavním tematickým záměrem – odhalit současné podněcovatele války.
Děj románu je rozsáhlý a rušný, časově sahá od konce druhé světové války až po naše dny. Základním motivem je slib pěti styčných důstojníků různých národnost! (Američana, Angličana, Francouze, Poláka, Rusa), že i po válce budou jednat tak, aby se nikdy nemohla tato pro lidstvo tolik neblahá skutečnost opakovat. Při loučení roztrhnou pohlednici a každý si uschová její útržek, který jim má slib připomínat i po letech, až se rozejdou do svých domovů.
V širokých dějových souvislostech současných politických událostí sledujeme další osudy pěti přátel, většinou tragické, z nichž jasně vysvítá, proč se naši hrdinové již více nesetkali. Pochopíme, proč čtyři z nich museli zahynout, aby mohli splnit daný slib.
Děj románu, který se svou dramatičnosti blíží dobrodružnému příběhu, bude čtenář sledovat s napětím. Ale nejen to – zároveň se zde znovu přesvědčí o nutnosti solidarity prostých lidí všech národů, která je zárukou světového míru a pevnou hrází proti nukleární katastrofě.

 

Externí odkazy:

[info] Laboratorija fantastiky (rusky)
[e-book] Kramerius NKP



WebArchiv - archiv českého webu