kniha » Plav 2021/7
má v knihovně 1
hodnotilo:
0%
Plav 2021/7

??? autor ???

Plav 2021/7

Gotika

Kategorie: fantasy - časopis

vydání: Splav! (web) 2021


Informace / Anotace ke knize: Plav 2021/7 - Gotika

Úvodník:

Milé čtenářky, milí čtenáři,

gotika je slovo s velmi zajímavou historií. Vztahuje se k dávným Gótům, jednomu z germánských kmenů, který v roce 410 vyplenil Řím a do povědomí vešel zejména pro svou divokost. Od doby Gótů se toho mnoho změnilo a gotika dnes neoznačuje pouze dávné barbarské kmeny, umělecký sloh nebo etapu evropské architektury, ale i mnoho dalších současných kulturních fenoménů, které spojuje celá řada nesourodých prvků a tendencí. Gotický román byl dlouho znám najmě pro zápletky plné tajemna a nadpřirozených úkazů a děsivé dějové zvraty. Odehrával se v prostředí prastarých zřícenin, kde panují pověry a staré rodinné kletby stále neztratily na moci. Dnešní gotika se vydala daleko za hranice původního gotického románu a v jejím rámci můžeme po celém světě najít řadu nejnadanějších žijících autorů.

V tomto čísle se vám pokusíme představit výběr z nejrůznějších forem, které gotika v dnešní literatuře může mít. Do fenoménu gotické literatury vás uvede Klára Kolinská. V rozhovoru s ní se také dozvíte o hlavních rysech jihoontárijské gotiky a schopnosti gotiky využít kulturní dynamiku různých regionů. Esej od úspěšné spisovatelky Sarah Perryové je jak osobním vyznáním, tak upřímnou snahou pochopit gotiku ve vší její rozmanitosti. Jedna z nejzajímavějších povídek Karen Blixenové nám ukáže, že i klasicky pojatá gotika dokáže překvapit a potěšit vytříbeným citem pro vykreslení postav a jejich psychologie. Povídky německého spisovatele Patricka Süskinda jsou poutavým a znepokojivým portrétem duševních stavů, pro které je současná gotika známá. Próza Jóko Ogawové bere gotiku až na samotné hranice žánru hororových a duchařských povídek, aniž by sešla ze standardu mistrné prozaičky, který si v Japonsku vydobyla. Úryvek z románu Robertsona Daviese předvede gotiku, která je hravá, plná humoru a nebojí se prvků fantastična. Siri Hustvedtová je oproti tomu spisovatelkou, které se podařilo do gotiky vnést feministickou problematiku a využít tento žánr k originálnímu rozboru společenských vztahů.

Gotika je jinými slovy žánr, kterému se daří napříč rozmanitými kulturami a jenž přichází v mnoha odstínech a podobách. Snad se vám v tomto čísle povede najít nejen tuto rozmanitost, ale i čtivost a osobitost, ke které jako by vybízel.

Obsah:

Kraťasy:
Viktor Janiš

Rozhovor k tématu:
Klára Kolinská: Kanadská gotika

Esej k tématu:
Sarah Perryová / Michal Otáhal: Nákaza vznešeným

Téma:
Patrik Süskind / Zlata Pospíchalová: Závěť mistra Mussarda
Karen Blixenová / Radka Stahr: Ozvěna
Robertson Davies / Klára Kolinská: Orfeova lyra
Jóko Ogawová / Tereza Lutovská: Stará paní J.
Siri Hustvedtová / Magdalena Císlerová: Se zavázanýma očima

Projekt CELA:
Luís Brito / Štěpánka Huláková: Esmeralda & V presu, v presu

Rozhovor se zahraničním bohemistou:
Helliana Ianculescová: Překlady klasické literatury mi dělají větší radost

Recenze:
Tereza Šmejkalová: Bolest, jež nesvěří se světu (Suzanne Renaud: Zde tvůj život…)
Andrea Popelová: O odcházení, cestách a paměti (Milorad Pejić: Pravdivé příběhy)

 



WebArchiv - archiv českého webu