kniha » Hlídka na konci vesmíru
chce si přečíst 5 | má v knihovně 5
hodnotilo: 4
65%
Hlídka na konci vesmíru

Jenny Stolte Dewes

Hlídka na konci vesmíru

série: Rozhraní
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi

originální název: The Last Watch
originál vyšel: 2021

vydání: Fobos (web) 2022


Komentáře:
snop  | **** 10.05.2022 10:45

Nejsem connoisseurem space oper, takze nedokazu posoudit originalitu, nicmene pres pomerne velky rozsah me to celou dobu bavilo a nepustilo. Takze za me vyborna kniha.

Kniha je vypavena ze dvou POV – kapitanky Rakeove a prince Cavalona, kteri se vsak od sebe nikdy prilis nevzdali, takze jde spise o manyru pouzitou k ozvlastneni vypraveni a k tomu, abychom lepe videli do dusevnich pochodu techto dvou protagonistu (kteri se nepochybne daji dohromady, byt v tomto dilu jeste ne).

Oba hlavni hrdinove jsou vyhnanci/trestanci na kraji vesmiru, Hlidka ne nahodou pripomina jinou Hlidku, totiz tu Cernou. Kapitanka Rakeova se snazi o preziti co nejvic lidi v situaci, kdy se schyluje ke kosmicke katastrofe, ktera navic zjevne muze vhodne poslouzit Imperiu k zbaveni se Hlidkaru, takze je v tom sama. Ovsem nahodou (?) ne sama, zrovna ke Hlidce pribyl vyhnany princ Cavalon, ktery je tak trochu nezodpovedny fracek a bohem, ale jinak intelektualni superman (a diky „vstepum“ vlastne superman i po fyzicke strance). A ktery chce byt projednou uzitecny, kdyz uz se mu nepodarilo zhatit dabelske plany sveho dedecka, Vladce Vesmiru.

Cela kniha je vlastne zamerena na par dni, kdy je potreba s omezenymi zdroji odvratit katastrofu a prezit, a na laskovne kockovani vyse zminenych protagonistu. Ovsem ma to velky potencial, protoze je tu jeste cely vesmir, vysoka politika, mimozemska rasa, atd. atp. Asi clovek nemusi byt prorokem, aby tusil, kam to smeruje – prece jenom naslednik trunu na lodi plne potrestanych rebelu, ktere navic veskrze prohnile Imperium odepsalo, pod velenim elitni kapitanky…

biafra  | nehodnoceno 06.08.2022 18:31

Další americká autorka, která mě neoslovila. Zvládl jsem sotva první čtvrtinu. Autorka především nerespektuje reálie vlastního světa. Hrdinové mají na jedné straně nesmírně pokročilou technologii včetně bioimplantátů – a stejně dělají většinu věcí ručně: rektální vyšetření (ano, ručně, legrační a ponižující); umývání podlah vodou a mopem (ručně, legrační a ponižující); jídlo v jídelně nakládají vybraní pracovníci ostatním naběračkou na tácy a mají vlasy zakryté síťkou – i muži (ručně, velmi legrační a ponižující). Když se objeví na přístroji chybová hláška, nehledají její význam v počítači, ani se nezeptají vysílačkou kolegů, ale prostě opustí sféru automatizace a začnou přístroj rozebírat šroubovákem (alespoň ten je aku). Hlavní hrdina má všude implantáty a tři doktoráty, ale když si na něco nemůže vzpomenout, tak prostě rezignuje, aniž by si pomohl jednoduchým vyhledáváním v počítači. Kouzelný warpový pohon umožňující nadsvětelnou rychlost pohání půllitr modré tekutiny, která je uchovávaná ve sklenici: Pozor, tekutina se nesmí přiblížit k ohni, jinak udělá bum! Holt, antihmota, nebo benzín, komu na tom sejde. Spousta klišé a šablon: ano, obejmul ji svalnatou paží a jí se v podbřišku zatřepotali motýli. Představy autorky o rozpínání vesmíru jsou dětinské. Celkově podle mého soudu nenáročný produkt určený pro americkou mládež a její myšlenkové stereotypy. Nebyl jsem schopen číst dál, tak nedávám hodnocení.

Alfi  | *1/2 02.04.2023 19:09

Hrubočizná kniha vykopáva mnohokrát videný príbeh vojakov odsunutých na okraj. Strašne mi vadilo prostredie, ktoré nedáva žiaden zmysel. Hliadka je usadená na okraji vesmíru, čo si treba predstaviť ako pevnú stenu, kde z jednej strany je vesmír a z druhej strany nie je nič – ak sa len trocha nad svetom zamyslíte, nedáva to žiaden zmysel. Jasne, ako nenáročné čítanie namierené na young adult je to asi OK, ale umývanie podláh na vesmírnej lodi mopom a vedrom s vodou… strašne ma to otravovalo.



WebArchiv - archiv českého webu