kniha » Hněv draků
má v knihovně 6
Hněv draků

Evan Winter

Hněv draků

série: Žár
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: The Rage of Dragons
originál vyšel: 2017

vydání: Argo (web) 2022

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
trudoš  | **** 09.09.2022 15:21

Nové exotické prostředí, stará nerezavějící epika. Právě v tomhle ohledu funguje Hněv draků skvěle. Zápletka sice kráčí ve vyšlapaných stopách, dokonale ale umí klamat tělem, co se stran dějových zvratů týče. Evan Winter je ke svým hrdinům až nekompromisní a oblíbit si některého z nich pouze nahrává tomu, že se mu brzy stane něco velmi, ale velmi ošklivého. To celé dokreslují uhrančivé kulisy a především propracovaný svět magie, pomocí níž lze ovládat bestie všeho druhu, oslabovat nepřítele výletem do zásvětí nebo proměňovat vyvolené v monstrózní berserky. Sami draci, klíčový prvek vyprávění, jsou pak velkolepými dravci, jaké známe ze starých mýtů.
Nešvarem je pouze skutečnost, že autor koncipuje román jako první díl větší ságy, což u pětisetstrán­kového čtení zákonitě znamená spoustu odboček, přehršel postav a nevyjasněných motivů. Což na jednu stranu dává možnost vše ještě v budoucnu převrátit, zároveň ale od začátku víte, že na velkolepé finále si budeme muset nějakou dobu počkat.

snop  | **** 29.09.2022 23:42

Ale jo. Když pominu závěr, je to velmi dobrý „bildungsromán“, aneb jak se z Honzy stane Superman. Psychologicky jednoznačně pro dospívající, motivace jednoduché, postavy jednorozměrné, nicméně je to zábava od začátku až do konce. Závěr, kdy opouštíme klasické schéma „škola-cvičení-soutěže“ a přecházíme k „velkému světu“, je poněkud násilný, nicméně ono by jinak asi nebylo, jak navnadit na další díl.



WebArchiv - archiv českého webu