kniha » Kniha magie
chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 2
hodnotilo: 1
80%
Kniha magie Více vydání = více obálek.
Sestavil/i:

Gardner Raymond Dozois

Kniha magie

Kategorie: fantasy - antologie

originální název: The Book of Magic
originál vyšel: 2018

vydání: Argo (web) 2022


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [27] barbar (editor) 08.06.2022 09:23  

@sicco[25]: No já jsem kdysi, když jsem žádal o jeden grant, interně vyslechl, že jako brakový nakladatel nemohu přece ještě žádat nějakou podporu při vydávání, takže to mám ložené… :)

 [26] Strýček Biolit 07.06.2022 23:18  

@barbar[24]: No…asi je to tak častěji než je zdrávo. Zase se ale člověk může pobavit anotací u druhého dílu. To je perla na perle…

@sicco[25]: Bych řekl, že spousta knih, o kterých se učí, musela být ve své době také brakem…

 [25] sicco 07.06.2022 21:36  

Ještě tahle myšlenka. Brak-nebrak. Nakonec každý čte, co mu sedne. Já taky rád obdivoval New weird a kyberpank, ale postupem času jsem si začal vážit příběhu. A tak miluji zelezného Ambér, Abercrombiho Devítiprsťáka, sapkovského zaklínače ly ncových Pánů parchantů, šlechtova pohraničí a Medková dobrodruha. Zkrátka, kdybych uměl psát, chtěl bych se dostat do téhle party. A to přesto, že se o nich v učebnicích ani za padesát let nedočteme. Zkrátka svým způsobem brak-nebrak.

 [24] barbar (editor) 07.06.2022 17:03  

@Strýček Biolit[23]: To se tedy obdivuhodně nakombinovalo s průbojností autora; ale někdy to tak bývá.

@sicco[22]: Františka je Boží člověk; miluje knihy, a dokonce i lidi. :)

@Speedemon[21]: Nevím, zda to nakonec není opak správného braku, protože ten by měl být líbivý. Ale naštěstí jsem tu bohemistiku nedodělal, tak nemám papír, že bych tomu měl rozumět.

 [23] Strýček Biolit 07.06.2022 15:15  

@barbar[20]: @Speedemon[21]: @sicco[22]: Ve stínů zehyrů. Špatné po všech stránkách (doslova i obrazně). Špatně napsané, špatný příběh. To je kniha, která si nulu fakt zaslouží…a komukoli bych doporučil raději četbu písmenkové polévky než právě Zehyrů.

 [22] sicco 07.06.2022 15:02  

Jak řekla, myslím, Františka Vrbenská, každá kniha má svého čtenáře, úplný brak neexistuje. :)

 [21] Speedemon (editor) 07.06.2022 14:33  

@barbar[20]: Já dal v minulosti „brak“ jen pár kouskům. A vždy to bylo z důvodu nadlidské síly, kterou jsem musel vykonat pro dočtení knihy. Bylo to v situacích, kdy mě kniha už vyloženě „srala“. Bohužel jsem typ, co nedokáže odložit nedočtenou knihu a tak trpím až do konce.

Souhlasím s tím, že pro některé je brak celá fantastika. Někdy je označení brak u mě vnímáno i jako kompliment (většina akčních odpočinkových urban fantasy typu Noční strana). Takže jako u všech, každý bude mít jiný názor :)

 [20] barbar (editor) 07.06.2022 14:13  

Slovo „brak“ je strašně sporné a tady jsem ho vždycky bral tak, že je tu proto, aby se těch 0% nějak jmenovalo. Co je to brak? Někdo může říc, že umělecké podbízení se konzumentům. Pak ale pro některé krasoduchy bude brakem veškerá fantastika. Anebo je „brak“ dílo po všech stránkách špatně udělané? To by ale nebylo podbízení, jen neumětelství. Dříve myslím slovo brak užívali učitelé literatury zhusta pro knihy, které dospívající četli dobrovolně a neměli je v učebním plánu. Tak se mohla do „braku“ vejít kliftonka, ale i Rada a Žák, kteří si z nich dělají srandu. Dneska jsou podle mě učitelé vděčni za žáka, který ČTE cokoli, ale slovo „brak“ nelze vztáhnout na počítačové hry, takže uvadá.

Co je brak podle Vás?

Já bych dal 0% na jedné straně dílu silně nepovedenému, které mne po všech stránkách zklamalo; a jindy zase tvůrci, který do mne hustí svou ideologii, jež je mi proti srsti. Sám zvládám mít minimálně dva rozdílné přístupy. :)

 [19] Strýček Biolit 07.06.2022 13:08  

@jirikk[13]: Může být. A snad třeba i ještě je. Doufejme.

@Polinius[14]: To hodnocení je těžké a neřešitelné. Absolutní stupnice neexistuje a byla by i těžce kontraproduktivní. Si vem, že by sis koupil brak, u čtení se tetelil blahem, jaký krásný brak to je…a pak musel dát 10 %, protože oproti Tolkienovi to bylo strašně jednoduché a lacině napsané…

@barbar[15]: Praha: Víno, ženy, zpěv. Úplně vidím nějakou řádnou pulpovku o rozcuchané domovnici, která likviduje zahraniční turisty, co jí v noci hulákají pod okny, když jdou od (pro ně) laciného piva za (pro ně) lacinými děvkami…

 [18] barbar (editor) 06.06.2022 22:45  

@sicco[17]: Ostravská mystéria už máme za sebou. Ale jinak by to spíš měli sestavovat tamní rodáci. :)

 [17] sicco 06.06.2022 22:32  

@barbar[15]: Ale jo, udělejte třetí Pragu, ale pak musíte vydat sborníky Plzni, Brnu a Ostravě. :)

 [16] sicco 06.06.2022 22:29  

@Hyperion[11]: No, četl jsem od Dozoise sborníků dost a často mi to přišlo volaké jalové. Nechcete vydat sborníky od Elisona? Nebezpečné vize byly super. A jinak tvé nejlepší sborníky jsouTDK1 a plnou parou, Teda aspoň podle mě.

 [15] barbar (editor) 06.06.2022 20:13  

@Hyperion[11]: Pravidelní čtenáři se při koupi antologií, kde mají jejich oblíbení tvůrci povídky, určitě nespojují. To by byl pěkný a příjemný vývar, ale tak to prostě nefunguje. Spíš bych řekl, že si to občas některý troufne zkusit, ale spíše především pokud je v antologii více jeho oblíbených autorů. A pak je tady podle mě zvláštní skupina antologie si kupující, kde občas zase může výborný text čtenáře pohnout, aby začal pátrat i po dalších dílech autora. Celkově je skládání antologie několikaletá dřina, při níž člověk vlastně neví, co odkud dostane (nemluvě o tom KDY) a kdy si editor občas nadělá dost zlé krve, pokud něco odmítne. Vždycky si říkám, proč to vlastně dělám, ale pak mám vždycky z hotové knihy až dětinskou radost. Nicméně teď třeba nemám žádný projekt tohoto typu ani rozdělaný. A podotýkám, že třeba ze sborníku „Legendy: Praga caput regni“, které vyšly 2019, jsem první novelku četl v roce 2014. Takhle dlouho trvá skládání.

Františka Vrbenská mne sice přemlouvala, abych o Praze vydal ještě třetí sborník povídek, když už vyšly dva, ale já nevím a mám dojem, že autoři, s nimiž spolupracuji, už řekli všechno, co říct chtěli… (Krom toho mě nenapadá ani třetí latinský název.)

 [14] Polinius (editor) 06.06.2022 19:07  

Souhlasím s tím, že číselné hodnocení knih nemusí říkat nic, ale je to nejvíce viditelný a nejsnáze zjistitelný údaj. Alespoň hodnocení ostatních tady na Legii se tady tak nějak blíží mému vkusu. Problém je v tom, že každý hodnotí podle jiného klíče a nelze chápat 80 % pro německou SF space sérii stejně jako 80 % pro nějakou slabší knihu od Terry Pratchetta.

 [13] jirikk 06.06.2022 12:11  

@Strýček Biolit[12]: Nevím, jak to má Hyperion, pro mě ale stále smysl mají a to poměrně velký. U neznámých autorů / titulů je vidím jako důležitý orientační bod.

 [12] Strýček Biolit 06.06.2022 11:39  

@Hyperion[11]: Hele a mají ty literární ceny ještě nějaký význam? Nebo je to jako u Oscarů, které kdysi bývaly relativně prestižní, nyní však vůbec nikoho nezajímají a místo kvality u filmu řeší jiné věci?

 [11] Hyperion (editor) 06.06.2022 10:46  

Osobně mám na téma číselných hodnocení knih svůj názor, a ten je, že je to úplně na hovno (omluvte mou klačtinu). Mnohokrát jsem si ověřil, že průměrné hodnocení mají knihy, které mě nejvíc dostaly. A průměrné mají především proto, že jsou kontroverzní a jejich hodnocení kolísá mezi brakem a čirým nadšením. Opravdu špatné knihy mývají hodnocení zpravidla stabilní. A pak jsou knihy hodnocené zpravidla s nadšením, u kterých jsem zjistil, že je to brak. Takový Eragon má na databázi 86% a střízlivě hodnoceno jde o knihu pohybující se mezi brakem a 20% (záleží na tom, jestli budu brát v potaz to, že je to vykradené z mnoha jiných knih, anebo to prostě budu brát jen jako velmi špatně napsané). Podívat se tedy pouze na číslo a nezkoumat dál je naprosto k ničemu. Raději si přečtu recenze z obou konců spektra a podle nich zjistím, jestli ona kniha je či není pro mě.

Kniha mečů a Kniha magie jsou posledními antologiemi Gardnera Dozoise. A to je pro mě největší editor posledních padesáti let. Ano, tohle nejsou antologie výběrové, tzn. editor nevybíral to nejlepší z dříve publikovaných prací, naopak zadal téma a shromáždil povídky. To bývá vždy ošemetné a povídky bývají často kolísavé kvality. V obou knihách jsem si osobně přišel na své a hodnotím je kladně, přestože střízlivé hodnocení vidím na 7/10, jsou tam i povídky, které mě nadchly. Ale hlavně, jsou tam díla autorů, od kterých si vždy něco rád přečtu (Scott Lynch, K. J. Parker, v Knize magie je obsáhlá novela G. R. R. Martina, která je jeho asi tou nejvýraznější kratší prací, která u nás dosud nevyšla).

Pokud jde o slovo „úspěšné“, vztahují se k ohodnocení původního vydání obou knihy. Jak Kniha mečů, tak i Kniha magie získaly mimo to i ceny Locus pro nejlepší antologii daného roku.

A k mým antologiím – Plnou parou byla přijata vlažně, měla nadšené recenze, ale prodeje průměrné. U nás letí především obsáhlé sborníky, kam editor často narve „nosné“ novely, já už dávám přednost spíše povídkám a každou antologii skládám velice dlouho tak, aby mi každá uvedená povídka seděla do mozaiky a doplňovala celkový obraz. Leckdy záměrně vložím i povídku, která se může blížit braku, pokud to onen celkový obraz dotváří (u Plamenů hvězd do byl Eric Brown, u Plnou parou Carrie Vaughn), vždy je to ale podle mého dobře napsaný brak, jenž ke space opeře či retrofuturismu patří. Mám rozpracováno několik projektů, ale jestli je dotáhnu k vydání je ve hvězdách.

Navíc si myslím, že čtenáři dávají přednost antologiím domácích autorů, což není nevyhnutelně špatně. Když pak knihu jednotlivý autoři společně prezentují na sociálních sítích a spojí se jejich pravidelní čtenáři, má antologie zaděláno na úspěch, což je skvělá věc, ale u zahraničních autorů to nefunguje. Ti nejpopulárnější mají své agenty a tam nelze nasmlouvat přijatelnou cenu práv…

 [10] Strýček Biolit 05.06.2022 23:32  

@jirikk[7]: Neřekl bych, že přísný. Spíše zlý. :D Zbytečné celkově asi úplně ne – minimálně dávají obraz o tom, co se píše a/nebo publikuje „teď“, případně jak je dané téma zpracováno v určité době nebo v určité skupině. Samotná kvalita prací už je jiná otázka, protože spousta dobrých věcí už zkrátka byla napsána…a napsat něco nového, kvalitního, neotřelého…no, jde to, ALE… To je holt problém umělců…na rozdíl od instalatéra, kuchaře, obchodníka atp. „nesoupeříš“ jen s tím, kdo je momentálně na trhu, ale soupeříš s celou historií lidstva a mistry, kteří jsou již dávno mrtví.

Buď si však jist, že časem po nějaké antologii opětně sáhnu…a snad nebudu mlátit hlavou do zdi, že to byla chyba.

 [9] barbar (editor) 05.06.2022 22:18  

@sicco[8]: Já myslím, že Martin Šust tady není v utajení. :) Spíš jen nereaguje moc často, tak mohli někteří zapomenout, že je to on.

 [8] sicco 05.06.2022 21:58  

@Hyperion[2]: Teď se možná pletu, ale ty jsi aspoň iniciály M. Š. (ať neprozradím tvé jméno). Jestli jo, tak jsem doufal, že někdy v brzké době vyjde nějaký tvůj sborník povídek. Jinak nevím, tohle bude pro mě drahé i ve slevě, ale třeba se karta obrátí.

 [7] jirikk 05.06.2022 19:49  

@Strýček Biolit[6]: Ty jsi přísnej :-) Já mám antologie rád a vůbec je, evidentně narozdíl od tebe, nepovažuju za zbytečný. Jasně, je to hrozně drahý a komerčně to úspěch nejspíš nebude, nicméně jsem fakt rád, že se povedla vydat. A to i přesto, že bych raději nejlepší výběry z roku, než tohle. Pro mě jasná koupě, i když možná až na vánoce :-)

 [6] Strýček Biolit 05.06.2022 10:41  

@Polinius[5]: Sérii určitě založit.

Abych se přiznal, tak antologie jdou vesměs mimo mě…poslední, co jsem četl, byla asi Černá křídla (s takovým výsledkem, že už mi došla trpělivost a do pátého dílu jsem zatím nešel). U těch amerických mi celkově přijde, že se někde na jejich „slavných“ renesančních festivalech nebo komiksovo-hororových conech lehce přiopije banda autorů/dobrých známých a řekne si, že by „bylo super vydat antologii“…a pak třeba ještě jednu a ještě jednu. Jinak si publikaci některých prací asi vysvětlit nelze. Na druhou stranu chápu, že po revoluci byly antologie asi super, protože jsi mohl objevit autory, kteří ti sedí. V dnešní době je však na trhu tolik věcí, že člověk sotva stíhá číst oblíbené autory, natož aby objevoval nějaké nové…a samozřejmě je otázkou, zdali mají ti noví co nabídnout (zvlášť při takové cenovce).

 [5] Polinius (editor) 05.06.2022 01:12  

@Strýček Biolit[3]: Ona už ta anotace je taková ošidná/sivá prý:

V nové antologii navazující na úspěšnou Knihu mečů.

Úspěšnou v jakém oboru? Nejen tady se můžeme dočíst, že antalogie se neprodávají. Tak to asi nebyla prodejně úspěšná a kriticky úspěšná? Kniha mečů kromě toho že má strašně generický název vyfasovala zde 68 % a na databáziknih 70 % což vzhledem k průměrnému hodnocení ostatních knih a hodnotě kde se usadil průměr, dělá z předchozí knihy šeď, knihu která se mihne někde pod hladinou a která bude v knihkupectví jen na objednání a o to ještě proti nevratné záloze. :-/ Na Goodreads má Kniha magie jen 3.7 z 5 a podle mého osobního zkoumání cokoliv co tam má pod 4 body je odpad a věc jen pro fanoušky. Sorry jako.

 [4] Polinius (editor) 05.06.2022 00:51  

nechtělo by to už založit tady serii? https://www.legie.info/kniha/18520-kniha-mecu

 [3] Strýček Biolit 01.06.2022 23:39  

@sicco[1]: Počítám, že kdybys po tom toužil (a měl štěstí), bude to časem na nějakém velkém eshopu –30 %; tj. dostaneš se někam k 550 korunám (-20 % už to někde bude i teď, řekl bych). Možnost Levných knih v nějakém delším časovém horizontu ani nenadhazuji, abych nebyl zaškrcen. I tak je to ovšem, za „neprověřený“ text, velká darda. Ale tak třeba z toho jednou bude nesehnatelná kultovka za tisíce, že jo…

 [2] Hyperion (editor) 01.06.2022 12:56  

@sicco[1]: Antologie zahraničních povídek se u nás (snad vyjma hororu, kde jsou fanoušci vděční za takřka vše) nevydávají kvůli velmi malému zájmu čtenářů. Tzn. malý náklad, velká cena, dost možná na léta poslední zahraniční antologie z Arga (v minulých letech tu nevyšlo nic).

 [1] sicco 31.05.2022 16:56  

No ta cena, to je ale šupa

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu