kniha » Stopařův průvodce po Galaxii
v Top10 44 | chce si přečíst 8 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 195
hodnotilo: 399
90%
Stopařův průvodce po Galaxii Více vydání = více obálek.

Douglas Adams

Stopařův průvodce po Galaxii

Kniha vyšla i pod názvy:
Stopárov sprievodca galaxiou
Stopařův průvodce Galaxií

(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Stopařův průvodce Galaxií
díl v sérii: 1

Tato kniha je částí i jiných knih: Stopařův průvodce po Galaxii / Restaurant na konci vesmíru, Stopařův průvodce Galaxií

Kategorie: sci-fi - humorná - audiobook - podle filmu/zfilmováno

originální název: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
originál vyšel: 1979

vydání: Hynek, s.r.o. 1998; Argo (web) 2002; Slovart (CZ) 2004; Argo (web) 2008; Slovart (CZ) 2014; Argo (web) 2015

odkazy: 1x [ukázka], 3x [recenze], 1x [film]


Komentáře:
Duirin  | nehodnoceno 09.02.2006 09:51

Přestože spousta lidí o Stopařově průvodci říká, že je výborný, tak mě příliš nenadchnul. Adamsův styl psaní mi prostě nesedí – zmatený, místy absurdní děj asi není moc pro mě (někdy si říkám, jestli to je vůbec děj).

buk  | ***** 31.12.2008 11:10

Přestože tato kniha má pouze něco přes 130 stran, je v ní neuvěřitelné množství děje(a vtipů). Byla to příjemná změna, odsunout se od všech těch, minimálně 300 stránkových, rozvláčných románů. Ale na druhou stranu chápu, že se tato kniha někomu líbit nemusí(obvzláště příznivcům hard SF).

misa1989  | ***** 25.09.2009 17:34

Jak již bylo napsáno přede mnou, tato kniha nemusí sedět každému. Podobě jako jiný britský humor. Já mám naštěstí britský humor rád, proto jsem přečetl knihu téměř na posezení.:) Rozhodně patří do lehčí oddechové literatury.

warkis  | ***** 28.02.2010 11:55

(odkaz na mnou napsanou kraťoučkou recenzi: http://cajtran.blogspot.com/2011/01/stoparuv-pruvodce-po-galaxii-kniha.html)

Snili jste někdy o knížce, která bude na každé stránce natolik vtipná, že nakonec ani nebude potřebovat pořádný děj? Snili jste někdy o knížce, která vám přivodí záchvat smíchu i v plném autobuse, kde se mermomocí snažíte, aby se tomu tak nestalo? Snili jste někdy o knížce, jejíž humor vás poznamená na vždy? Tak přestaňte snít a okamžitě si kupte stopařova průvodce po galaxii, protože s tímto dílem se vám vaše sny rozhodně vyplní. Kniha jako taková Opravdu nemá nijak zapeklitý děj. Celá je totiž stavěná převážně na humoru a absurditě celé galaxie, kterou se náš hrdina chystá objevit. Ale onen humor je natolik dokonalý, že vám při čtení bude nějaký pořádný děj ukradenej. Doporučuji přečíst naprosto všem příznivcům sci-fi i fantasy, protože tahle knížka je nezapomenutelným zážitkem, to mi věřte…

Methat  | ***1/2 01.04.2010 08:19

Stopařův průvodce Galaxií ponúka veľmi vtipným rozprávaním ľahko nadpriemerný dej. Mne osobne sa britský humor páči, no v tejto sérií som ho akosi odmietal… Dej ma nebavil, možno aj preto, že tých vtipov bolo na tak málo stranách jednej knihy aj moc alebo len preto, že kniha už je veľmi stará a vtipná je len pre starších čitateľov… :-) Každopádne si ju prečítam ešte raz!

Iktorn  | ***1/2 12.12.2010 19:23

Je to poriadna haluz, ten dej ako by som to povedal.. mal som z toho hlavy bolenie. Miestami som sa však z chuti zasmial. Skrátka medzi fanúšikov Douglasa Adamsa sa nezaradím.

Phoenix  | ***** 25.08.2011 12:54

Z termínu „humorná sci-fi“ mi vždycky naskakovala husí kůže, tak jsem zkusila filmového Stopaře v kině a domů se vracela s pocitem, že si nejsem jistá, jestli to bylo tak geniální nebo tak debilní. A po čase jsem se přeci jen odhodlala sáhnout po knize. A výsledek? Byla jsem nadšená. Stále si stojím za tím, že humor do sci-fi nepatří, ale Adams je čestná výjimka potvrzující pravidlo. Jen co začnete číst, jste vhozeni do víru Galaxie, který vás pohltí a už nepustí. Prvnímu dílu nemám co vytknout, protože i děj, který jsem vůbec nečekala, to mělo docela slušný.

lamahe  | **** 19.04.2012 10:45

Roztomilá malá kniha nabitá skvelými epizodickými „srandičkami“. Do žánrového kastlíku patrí kvôli astronomickému merítku, aby mohol byť humor povýšený na megahumor. A čo je najlepšie, je to humor s nadhľadom a presahom. Všetko, z čoho si Adams strieľa, má jasnú paralelu v našom svete, viď napríklad Zafod Bíblbrox. Zároveň je to explózia nápadov – Vogoni, depresívny robot, nepravdepodobnostný pohon, Magratea a výrobcovia planét, planetárny superpočítač a samozrejme pangalaktický dunihlav :). K absolútnemu hodnoteniu mi chýba, aby bola kniha ucelenejšia. Predsalen, niekedy (hlavne pri konci) som mal pocit, akoby autor trochu stratil kontrolu nad textom a integrita sa stráca. Ale veľmi veľmi príjemný pocit z priateľského dialógu so životom je nezabudnuteľný. Takže ešte ten uterák a môžme ísť ;)

Strider  | ***** 03.05.2015 11:15

Pamätám sa, ako som priniesol túto knihu z kníhkupectva domov, sadol si k nej a po štyroch hodinách otočil poslednú stranu. Sloh nie je ktovieako sofistikovaný, no tie nápady… Spolu s ďalšími dielami série nekonečná studnica skvelého humoru a svojráznej životnej filozofie. Nepodliehajte panike, nezabudnite na ručník a hor sa stopom do vesmíru. 9/10

Lucc  | **** 25.05.2015 17:55

Modly těžko hodnotit. Čtenářsky jsem si u toho po těžkých a/nebo nechutných dílech odpočinul. Místy je to švanda, ale pod prvním plánem humoru také lehce znepokojivé. Ale zas až tak super to prostě není – už nejsem studentík.



WebArchiv - archiv českého webu