kniha » Hvězdolet Vltava
má v knihovně 9
hodnotilo: 9
89%
Hvězdolet Vltava

Tomáš Lipner

Hvězdolet Vltava

Kategorie: sci-fi

vydání: Straky na vrbě (web) 2022


Komentáře:
idle  | nehodnoceno 04.07.2022 17:04

Knihu jsem před časem betačetla, takže jako obvykle nebudu hodnotit procenty, ale je to zábavné čtení a můžu ji doporučit každému, kdo ocení či aspoň snese kombinaci socialistického Československa a space opery. V tomhle smyslu má docela svérázný nádech, ale netlačí humor za každou cenu, funguje i jako příběh.

snop  | ****1/2 14.08.2022 00:22

Cte se to samo, v podstate nikde to neskripe a nejslabsimi misty jsou rozhovory vysadkaru, ale i ty jsou celkem fajn.

Je to celkem odlehcene cteni, spousta vtipku se velmi povedla, nekolikrat jsem se zasmal nahlas, at uz u popkulturni narazky, nebo u odkazu na komunistickou realitu.

Co me nicmene trochu mrzelo, bylo to, ze jak „kdo“, tak „proc“ bylo jasne od prvni zminky. Kazdopadne na tom zabavnost ale nestoji, takze to vedlo jen k cekani, kdy uz to autor konecne vybali.

Pokud by se nekdo bal, ze to bude moc „komunisticke“, tak ani nahodou, balancuje to na hranici parodie a socialni kritiky – ale pritom to do zadne z techto poloh nesklouzne, nebo nesklouzne na dlouho. A autor dokaze celkem duveryhodne simulovat komunisticke mysleni (to prave, ve kterem „Jezis byl komunista“), takze nesklouzne nikdy ani k nejake levne kritice.

Proste je to fajn, precteno v podstate na jeden zatah, Tak dobre to je.

Sherudan  | **** 28.01.2023 22:20

Povedená, nápaditá space-opera. Pobaví řada narážek na klasiku – snad by se dala vyhlásit soutěž, kdo jich objeví víc. Jediným zásadnějším nedostatkem je absence vysvětlení, kdy a hlavně jak se svět románu oddělil od naší reality.



WebArchiv - archiv českého webu