kniha » Jako sama smrt
má v knihovně 10
hodnotilo: 10
77%
Jako sama smrt

Jakub Hoza

Jako sama smrt

série: Nathaniel Darnsworn
díl v sérii: 3

Kategorie: fantasy

originál vyšel: 2022

vydání: Mystery Press (web) 2022


Komentáře:
trudoš  | ****1/2 27.09.2022 11:09

Oproti předchozím knihám Jakub Hoza výrazně zjednodušil zápletku, což je za mě jedině ku prospěchu věci. Takový Hodný, zlý a úplnej sráč, v duchu tvorby Quentina Tarantina přičemž v závěru přijde ke slovu i starý dobrý H. P. Lovecraft. Absence jakékoliv nadsázky pak z téhle krvavé akční jízdy dělá adrenalinový zážitek, hodný Texaského masakru motorovou pilou. Zapomeňte na hrdiny bojující za čest a slávu, chránící slabé a utlačované. Tentokrát vás čeká panoptikum té nejhorší lidské lůzy, všemi prostředky bojující o přežití. Dvě stě šedesát stran tísnivé atmosféry, kdy jsou vypečení (anti)hrdinové pod neustálým tlakem blížícího se skonu.
Jedinou výtkou z mé strany je autorova zbytečná potřeba navázat postavou lovce hlav Nathaniela Darnsworna na předchozí tituly Theatre Macabre a Okovy osudu, se kterými má tenhle román společného asi tolik, co penicilín s kapavkou. Jinak bezkonkurenčně nejšpinavější fantasy, nemající v současnosti na trhu konkurenci. Příběh stejně temný, jako sama smrt.

dva mraky  | ***1/2 15.06.2023 03:18

Road movie v podání skupiny padouchů kteří spolu drží protože prostě musí. Když špinavá fantasy, tak pořádně, tucet špinavců působí proti našim hrdinům jako viktoriánská dívčí škola. Aby ne, tuhle družinu dalo dohromady jedno z nejhorších vězení vůbec. A neseděli v něm jen blbou náhodou. Ti co je ve jménu „spravedlnosti“ pronásledují jsou ještě o třídu zkaženější. Jednoduchá až modelová zápletka a svět plný násilí nastavuje napětí a vysoké tempo, přesné dávkování tajemství členů družiny mě nutilo číst dál a dál. Příběh je syrový nekoná se černý humor a tím méně jakýkoli humor či snad hláškováni. Všechny ty mrtvoly díky tomu působí jaksi skutečnější. Autor se nesnaží o originalitu takže přijdou klasické žánrové kulisy, ovšem dobře použité. Jak už to ve správném příběhu o bandě parchantů chodí, velká část zábavy spočívá v hádání, kdo hraje jakou hru a co z toho bude. A tady mě to zklamalo, respektive závěrečné odhalení pro mě byla varianta, u které jsem doufal se po ní nesáhne, připadá mě to zbytečně laciné. Navíc zůstalo pár zajímavých a nezodpovězených otázek. No co už. Ale jinak parádni jízda.



WebArchiv - archiv českého webu